Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cyber Jaguar
Üye 1 Şubat 2024 1 Cevap
2

Uzay ile dünya arasındaki mesafe neden 1.000 km değil de 100 km olarak kabul ediliyor?

atmosfer 1.000 km ve ötesinde bitiyor, uzay nasıl dünyanın atmosferinin içinde olabilir çünkü 100 km ve ötesinde, dünyanın yerçekimi hala uzay aracını vb. ciddi şekilde etkiliyor, bu yüzden ISS dünya yörüngesinde kalmayı başarıyor Uzay ve dünya arasındaki mesafenin 1.000 km ve ötesi olarak kabul edilmesi daha mantıklı değil mi?
1,873 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sadık Berk Evren
Amatör Astronom 5 Şubat 2024

Kármán Sınırı'nın yaklaşık 100 kilometre olmasının sebebi, Theodore von Kármán'ın astrodinamik kuvvetlerin (yörünge mekaniklerinin) aerodinamik kuvvetleri yendiği sınırın yaklaşık 62 mil, yani 100 kilometre irtifada olması gerektiğini hesaplamasıydı.

Hava araçları, kendilerini aşağı doğru çeken yer çekimi kuvvetine karşın aerodinamik kaldırma kuvveti tarafından havada tutulmaktadır. Ancak yüksek irtifalarda hava yoğunluğu giderek azalmaktadır ve bu da araçların gerekli kaldırma kuvvetini üretebilmek için daha hızlı gitmesi gerektiği anlamına gelmektedir. İşte Theodore von Kármán da buna dayanarak şu soruyu sormuştur: "Hangi irtifada bir uçağı aerodinamik kaldırma kuvveti ile havada tutmak için gereken hız, yörünge hızını aşmaya başlar?" Bir başka deyişle "Aerodinamik kaldırma kuvvetinin artık bir uçağı havada tutamayacağı yükseklik nedir? " Kármán, bu sorunun cevabını 62 mil bulmuştur. Kármán Sınırı'nın geldiği asıl yer burasıdır. Bu noktada bir hava aracını yöneten fiziksel yasalar değişmektedir ve aerodinamik yasalar yerini yörünge mekaniklerine bırakmaktadır.

Öte yandan Jonathan C. McDowell, 1957 yılına kadar uzanan, 43.000 uydudan alınan 90 milyondan fazla yörünge verisini analiz etmiş ve bu analiz sırasında Kármán Sınırı'nın, yani 62 milin, yani 100 kilometrenin altında uçan 50 civarında uydu tespit etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu uyduların uzayda olduğunu ve her 2 saatte bir uzayda olmadığını mı söyleyeceksin? Bu pek yararlı görünmüyor.

Bununla beraber 50 milin, yani 80 kilometrenin altına inen çoğu uydunun hayatta kalamayacağını görmüştür. Theodore von Kármán'ı referans alarak uzayın sınırını tekrar hesaplamış ve aerodinamik etkilerin bu 80 kilometrelik sınırdan sonra ihmal edilebileceğini görmüştür. Dolayısıyla 100 kilometrelik Kármán Sınırı yerine 80 kilometrelik bu yeni limitin standartlaştırılmasını önermiştir. Bu, aynı zamanda 1950'lerde ABD Hava Kuvvetleri'nin pilotlarına astronot rozeti vermek için kullandığı sınır irtifadır.

McDowell'ın önerisi çeşitli çevreler tarafından ikna edici bulunmuş ve bir nevi "McDowell Limiti" olarak kabul görmüştür.

Peki uzayın başlangıcını belirlemek için neden atmosferin bitiş noktasını dikkate almıyoruz? Bu diğerlerinin aksine daha net bir sonuç vermez miydi? Atmosferin son katmanı olan ekzosfer, 6.200 mil, yani 10.000 kilometreye kadar uzanır. Bu sınırı uzay limiti olarak kabul edersek yaklaşık 400 kilometre irtifadaki Uluslararası Uzay İstasyonu da dahil olmak üzere pek çok Alçak Dünya Yörüngesi'nde (160 ila 1000 kilometre arası) bulunan uzay aracı bu tanım dışarısında kalacak ve aslında uzay aracı olmayacaktır. Bununla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'nu ziyaret eden hiçbir astronot da astronot sayılmayacaktır. Öte yandan 80 kilometrede sona eren mezosferden sonraki katmanlarda hava yoğunluğu gerçekten çok düşüktür ve pratikte bu bölgeleri uzaya dahil etmemek, daha fazla karışıklıktan başka bir şeye sebep olmayacaktır.

184 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. May, et al. The KÁRmÁN Line: Where Does Space Begin?. (13 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
  2. P. Voosen. Outer Space May Have Just Gotten A Bit Closer. Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Science | Arşiv Bağlantısı
  3. E. Betz. The Kármán Line: Where Space Begins. (27 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Astronomy Magazine | Arşiv Bağlantısı
  4. T. Sharp, et al. Earth's Atmosphere: Facts About Our Planet's Protective Blanket. (22 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close