Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efe Aksoy
Efe Aksoy
20K UP
Üye 7 Şubat 2022
0

Uzay boşluktan mı ibarettir?

450 görüntülenme
Uzay boşluktan mı ibarettir?
Uzay boşluktan mı ibarettir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Furkan Akgün
Furkan Akgün
1,281 UP
Fizik ve Astronomi okuru 8 Şubat 2022

Hayır. Maalesef bu oldukça yaygın ve yanlış bir yanılgı. Uzaydan her zaman boşluk olarak söz ederiz. Fakat aslında tamamen boş bir ortam yaratmak teoride imkansızdır. Galaksiler arası ortamda atom yoğunluğu her metreküpte bir atomken, yıldızlarası ortamda bu sayı 106'ya; Güneş Sistemi içinde 107'ye çıkıyor.[1]

Ki kuantum köpüğünü düşünürsek böyle bir şey zaten mümkün değildir.

İleri okuma için:

Tüm Reklamları Kapat

[2]

[3] (Quantum Foam)

[4]

Kaynaklar

  1. Laura Mears, H.Aziz Kayıhan, et al. (2021). All About Space 2021/12 (Uzay Efsaneleri Ekinden). ISBN: 2687-2021. sf: 40.
  2. Wikipedia. Void Between Celestial Bodies. (1 Şubat 2003). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Quantum Foam. (12 Kasım 2003). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  4. The Last Dialogue. The Nature Of Nothing: Empty Space Is Not Empty.. (17 Nisan 2020). Alındığı Yer: The Last Dialogue | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 8 Şubat 2022

Uzay boşluktan ibaret değildir. Felsefedeki mutlak hiçlik (yani bizlerdeki düşünsel hiçlik) evren için geçerli değildir. Bu yüzden uzay boşluğu veya uzayın kendisi de enerjiden oluşur. Uzayın karanlık enerji ile genişliyor olması da zaten mutlak hiçlik olmadığını gösteriyor. Çünkü uzay genişledikçe evren sonuçta büyüyor. Evrenin vakum enerjisi artıyor.

Bu konuda Casimir etkisi veya kuvveti de iki levhanın birbirine çok yaklaştırınca klasik fizikteki beklentilerin aksine duruma göre birbirlerini çektiğini ispatlayarak levhalar arasındaki boşluğun sandığımız gibi boşluk olmadığını, bosluktaki kuantum fiziğinden kaynaklanan etkileşimlerle levhaların birbirini çekebildiğini gösteriyor.

Ekteki kaynaktan konuya dair bir alıntı yaparsak 'Kuantum mekaniği boş uzayın aslında sürekli olarak var olup yok olmakta olan sanal parçacıklarla dolu olduğunu söyler. Kuantum elektrodinamiğinde elektrik yüklü parçacıklar sanal fotonlar aracılığıyla etkileşir. Yüksüz levhalara etki eden Casimir kuvveti de sanal fotonlarla levhalar arasındaki etkileşimden kaynaklanır'[1]

Tüm Reklamları Kapat

Lehvalar arasında etkileşimi sağlayan sanal fotonlar kuantum fiziğinden kaynaklanır. Sanal foton veya daha genel olarak sanal parçacıklar gerçekten var mı konusunda ise bunların daha çok hesaplama yapmamızı sağlayan matematiksel araçlar olabileceği şeklinde düşünceler var. Bunları daha çok anlık var olup yok olan parçacıklar olarak düşünebiliriz.

Kaynaklar

  1. TÜBİTAK Bilim Genç. Casimir Kuvveti. (29 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 8 Şubat 2022. Alındığı Yer: TÜBİTAK Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close