Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim Atalay
Üye 5 Haziran 2023
2

Uzay boşluğunda hareket eden insan yapımı araçların güneş sisteminden uzaklaşması gerekmez mi?

ay ve mars gibi gezegenlere göndermiş olduğumuz araçların uzay boşluğundaki hareketi esnasında, güneş sistemindeki cisimlerin yüksek hızdaki hareketinden dolayı bu göndermiş olduğumuz cisimlerden hızla uzaklaşması gerekmez mi?
290 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 5 Haziran 2023

Sorunuza, Web Uzay Teleskopu ile cevap vereyim. Biliyorsunuz teleskop yüksek bir hızla uzaya gönderildi ve neredeyse sabit bir durağanlığa ulaştırıldı. Bunun nasıl yapmış olabilir? Hedeflenen noktaya yaklaştığında ki bu nerdeyse yolculuğun yarısında başlatıldı, ters çalışan roketler ile hızı kademeli olarak yavaşlatıldı. Diğer gezegenlere gönderilen sondalarda da benzer bir teknik kullanılıyor, ancak yeterli miktarda yakıt veya basınçlı gazın uzaya gönderilme maliyetinden kurtulmak için gezegenin çekim kuvvetini de yavaşlatma amaçlı kullanabiliyorlar.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Astronomi Tutkunu 6 Haziran 2023

Bu sorunun cevabı, araçların hangi yörüngede olduğuna bağlıdır.

Yörünge nedir?

Yörünge, bir cismin başka bir cismin etrafında döndüğü yoldur. Örneğin, Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğü yol bir yörüngedir. Yörüngelerin şekli ve boyutu, cisimlerin kütleleri, hızları ve aralarındaki mesafeye bağlıdır. Yörüngeler genellikle elips şeklindedir, yani bir daireye benzeyen ama uçları sivri olan bir çemberdir.

Yörünge mekaniği nedir?

Yörünge mekaniği, cisimlerin yörüngelerini hesaplamak ve tahmin etmek için kullanılan bilim dalıdır. Yörünge mekaniği, Newton’un hareket ve kütleçekim yasalarını ve Kepler’in gezegen hareketi yasalarını kullanır. Yörünge mekaniği, uzay araçlarının tasarımı ve kontrolü için çok önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzay araçlarının yörüngeleri nasıl belirlenir?

Uzay araçlarının yörüngeleri, gönderilmek istedikleri hedefe ve yapmak istedikleri göreve göre belirlenir. Uzay araçları genellikle üç tür yörünge kullanır:

-Düşük Dünya yörüngesi (LEO): Bu yörünge, Dünya’nın yüzeyinden yaklaşık 2000 km’ye kadar olan bölgedir. Bu yörüngeyi kullanan uzay araçları Dünya’nın etrafında yaklaşık 90 dakikada bir tur atarlar. Bu yörüngeyi kullanan örnekler: Uzay mekiği, Uluslararası Uzay İstasyonu, Hubble Uzay Teleskobu, Iridium uyduları, uzaktan algılama uyduları (EROS, Landsat) vb.

-Orta Dünya yörüngesi (MEO): Bu yörünge, Dünya’nın yüzeyinden yaklaşık 10.000 ila 20.000 km arasındaki bölgedir. Bu yörüngeyi kullanan uzay araçları Dünya’nın etrafında yaklaşık 12 saatte bir tur atarlar. Bu yörüngeyi kullanan örnekler: Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) uyduları vb.

-Jeosenkron (Jeostasyoner) Dünya yörüngesi (GEO): Bu yörünge, Dünya’nın yüzeyinden yaklaşık 36.000 km uzaklıktaki bölgedir. Bu yörüngeyi kullanan uzay araçları Dünya’nın etrafında yaklaşık 24 saatte bir tur atarlar ve böylece Dünya ile aynı hızda dönerler. Bu sayede bu uydular sabit bir noktada duruyormuş gibi görünürler. Bu yörüngeyi kullanan örnekler: Meteoroloji uyduları (GOES), iletişim uyduları (uydu TV ve radyo), Takip ve Veri Aktarım Uydusu (TDRS) vb.

Tüm Reklamları Kapat

Uzay araçları güneş sisteminden neden uzaklaşmaz?

Uzay araçları güneş sisteminden uzaklaşmaz, çünkü yörüngeleri Güneş’in kütleçekimine bağlıdır. Uzay araçları, Güneş’in etrafında dönen Dünya gibi diğer gezegenlerin de etkisi altındadır. Ancak bu etki, Güneş’in etkisinden çok daha küçüktür. Bu yüzden uzay araçları, yörüngelerinde küçük sapmalar yaşayabilirler, ama güneş sisteminden tamamen çıkamazlar. Uzay araçları, güneş sisteminden çıkmak için çok büyük bir hız kazanmaları gerekir. Bu hız, kaçış hızı olarak adlandırılır ve güneş sisteminden çıkmak için yaklaşık 42 km/s’dir. Bu hızı sağlamak için çok büyük ve pahalı roketlere ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak, uzay boşluğunda hareket eden insan yapımı araçların güneş sisteminden uzaklaşması gerekmez, çünkü yörüngeleri Güneş’in kütleçekimine bağlıdır. Uzay araçları, yörüngelerini değiştirmek veya güneş sisteminden çıkmak için ekstra itme gücü sağlamaları gerekir.

Kaynaklar

  1. G. Elert. (2021). Orbital Mechanics I. The Physics Hypertextbook. | Arşiv Bağlantısı
  2. earthobservatory. Planetary Motion: The History Of An Idea That Launched The Scientific Revolution. (7 Temmuz 2009). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2023. Alındığı Yer: earthobservatory | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close