Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mert Bodur
Üye
0

Uzay boşluğunda bulunan bir atom-molekülün potansiyel enerjisi var mıdır?Varsa formülü-hesaplaması nasıldır?

lise fizik bilgilerimizden bildiğimiz üzere potansiyel enerji için yer çekimi ivmesini baz alıyoruz. yerçekimi olmayan uzayda molekül ve atomların potansiyel enerjileri var mıdır? potansiyel enerjileri yoksa mekanik enerjilerinin hepsi kinetik enerji midir?
1,023 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD | Rasyonalist

Bahsini ettiğiniz potansiyel enerji, aslında çekimsel potansiyel enerji (gravitational potential energy). Genel bir kavram olarak potansiyel enerji (PE) dediğinizde daha başka şeyler anlaşılıyor. Örneğin uzay boşluğunda, içinde başka hiçbir madde olmayan bomboş bir evrende duran bir elektronun potansiyel enerjisi var mıdır? Evet vardır. F=-kr ile ifade edebilirsiniz. Çünkü yükü nedeniyle etrafında bir potansiyel alan oluşturur. Eğer yüklü bir parçacık bu alana girecek olursa, söz konusu kuvvete maruz kalır.

Eğer söz konusu PE, çekimsel ise bu durumda referans alacağınız bir obje olmadığı için haliyle ÇPE'den bahsetmek anlamsızdır. ÇPE, biz bir tür etkileşimi ele aldığımızda anlamlı bir kavram. Örneğin Dünya'ya yaklaşan bir asteroidin hızını hesaplamak için. Fakat aynı asteroidin Mars'a göre ÇPE baktığınızda bambaşka bir değer elde edersiniz. Dolayısıyla burada referans en önemli faktör. Bu referans yoksa, ÇPE'den bahsetmek anlamsız.

Tüm Reklamları Kapat

114 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Bu soruyu cevaplamak için önce potansiyel enerjinin ne olduğunu anlamamız gerekir. Potansiyel enerji, bir cismin yerçekimi alanındaki konumundan dolayı sahip olduğu enerjidir. Örneğin, bir tepenin tepesindeki bir kaya, tepenin altındaki bir kayadan daha fazla potansiyel enerjiye sahiptir.

Artık potansiyel enerjinin ne olduğunu bildiğimize göre, uzay boşluğundaki bir atom-molekülün potansiyel enerjiye sahip olup olmadığı sorusuna cevap verebiliriz. Cevap evet, uzay boşluğundaki bir atom-molekülün potansiyel enerjisi vardır. Bunun nedeni atom-molekülün Dünya'nın yerçekimi alanından etkilenmesidir. Tabii burda bahsettiğim konu dünyaya aşırı uzak olmayan bir alan için geçerlidir. Yani 100 milyon ışık yılı uzaklıkta ki bir atom molekülü dünyanın çekiminden etkilenmez (başka cisimlerden etkilenebilir ama bu bir spekülasyon durumu)

Atom molekülü uzay boşluğunda olmasına rağmen, yine de Dünya'nın yerçekiminden etkilenir. Bunun nedeni, Dünya'nın yerçekiminin uzaya kadar uzanmasıdır. Bu nedenle, atom molekülü, Dünya'nın yerçekimi alanındaki konumu nedeniyle potansiyel enerjiye sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Yerçekimi alanındaki bir nesnenin potansiyel enerjisini hesaplama formülü:

PE = mgh

Tanımlar;

PE = potansiyel enerji

Tüm Reklamları Kapat

m = nesnenin kütlesi

g = yerçekimi nedeniyle ivme

h = nesnenin yüksekliği

Bir atom molekülü için kütle (m) atom molekülünün kütlesidir, yerçekiminden kaynaklanan ivme (g) Dünya üzerindeki yerçekiminden kaynaklanan ivmedir ve yükseklik (h) atomun yüksekliğidir. Dünya yüzeyinin üzerindeki molekül.

Formülü kullanarak, uzay boşluğundaki bir atom molekülünün potansiyel enerjisini hesaplayabiliriz. Örneğin, atom molekülünün kütlesinin 1 gram (0,001 kg) ve atom molekülünün Dünya yüzeyinden yüksekliğinin 100 kilometre (1000 metre) olduğunu varsayalım. Yerçekiminden kaynaklanan ivme, saniyede 9.8 metre karedir.

Bu değerleri formüle ekleyerek şunu elde ederiz:

PE = (0,001 kg)(9,8 m/s^2)(1000 m)

PE = 9,8 Joule

Bu, atom molekülünün potansiyel enerjisinin 9.8 Joule olduğu anlamına gelir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close