Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tamer Er
Tamer Er
24K UP
Üye
0

Uzak galaksiler nasıl ışık hızından daha hızlı genişleyebiliyor?

Uzak galaksiler birbirinden ışık hızından daha hızlı uzaklaşıyorlar. Ancak görelilik teorisine göre arabanın farından çıkan ışık arabadaki için farklı, dışarıdan bakan biri için farklıdır. Peki bu durumda ışıktan daha hızlı gerçekleşen bu uzaklaşma mekaniği nasıl çalışıyor?
290 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı

Galaksiler, bizden "göreli" olarak ışıktan hızlı uzaklaşır.

Evrendeki tüm hızlar görelidir, yani farklı referans çerçevelerinde farklılık gösterirler. Ancak ışığın hızı, bir istisnadır. Özel Görelilik Kuramı'nın 2. postülatına göre ışık hızı, evrendeki tek mutlak hızdır ve sabittir. Vakum ortamında ışık, ne olursa olsun ışık hızında ilerler. Bir kamyonun arkasından el feneri yakarsanız, ışığın hızına kamyonun hızı eklenmez. Işık hızı mutlaktır, sabittir.

Bir maddenin "göreli" olarak ışık hızında ilerlemesi ile ışığın "mutlak" olarak ışık hızında ilerlemesi farklıdır. Ancak şunu söyleyebiliriz ki; hiçbir madde, lokal olarak ışık hızını geçemez. Ama uzak mesafelerde göreli olarak geçebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı, et al. Özel Görelilik Teorisi Nedir? Einstein, Işık Hızının Doğasını Açıklamayı Çalışırken Evreni Nasıl Çözdü?. (2 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Aslında o galaksiler ışık hızından daha hızlı hareket etmiyor. Hareket eden şey evrenin kendisi yanı uzay-zaman. Evren genişlediği için aradaki mesafe artıyor. Bu mesafenin artma hızı yani, evrenin genişleme hızı; 1 milyon ışık yılında yaklaşık 20 km civarıdır. Birbirinden 1 milyon ışık yılı uzakta olan iki cisim birbirlerinden saniyede 20 km hızla uzaklaşır.

Bu genişleme kozmik bir genişlemedir, evrenin her yeri, yani kendisi genişler. Birbirinden daha uzak cisimlerin arasındaki mesafe de çok olacağı için, bu mesafe hıza eklenir. Örneğin 100 milyon ışık yılı uzaklıktaki iki cisim, birbirinden saniyede 2000 km hızla uzaklaşır.

Buna göre aralarında, 15 milyar ışık yılı gibi bir mesafe bulunan iki cisim birbirinden ışık hızında uzaklaşır. Aslında iki cisim de saniyede 20 km hızla hareket ediyor olmasına rağmen. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Space.com. How Can The Universe Expand Faster Than The Speed Of Light?. Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2022. Alındığı Yer: www.space.com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close