Bunun birkaç sebebi olabilir ve aslında bilimsel olarak da mantıklı bir açıklaması var.
Öncelikle, vücut sıcaklığı ve uyku kalitesi arasında doğrudan bir ilişki var. Uykuya dalarken vücut ısımız bir miktar düşüyor ve bu, beynin daha derin bir uykuya geçmesini sağlıyor. Ama eğer ortam çok soğuksa, vücut bu düşüşü dengeleyemiyor ve uyku bölünüyor. Yani sık sık uyanıyorsun ya da yüzeysel bir uyku sürecine giriyorsun. Rüyalar da genellikle REM uykusunda daha yoğun yaşanıyor ve uyku kaliten düştüğünde bu evre daha düzensiz hale geliyor. Sonuç? Daha fazla rüya ve genellikle daha kaotik, rahatsız edici içerikler.
Bir diğer sebep, soğuk vücutta bir çeşit stres tepkisi yaratıyor olabilir. Soğuk bir ortam, evrimsel olarak beynimizde "tehlike" olarak algılanabiliyor. Yani, vücut farkında olmadan hayatta kalma moduna geçiyor. Bunun etkisi de rüyalarda kendini gösteriyor; beyin bu stresli durumu işleyerek, daha fazla korku ya da huzursuzluk içeren senaryolar üretebilir.
Bunun yanında, soğuk hava kan akışını da etkiliyor. Özellikle ekstremitelerde (eller, ayaklar) kan dolaşımı azalıyor ve bu da genel olarak uyku konforunu düşürüyor. Vücut rahat bir şekilde gevşeyemediğinde, uyku daha yüzeysel hale geliyor ve rüya görme sıklığı artıyor.
Eğer bu konuyla ilgili ileri okuma yapmak istersen, "REM Sleep and Endothermy: Potential Sites and Mechanism of a Reciprocal Interference" gibi makaleleri inceleyebilirsin. Uyku ve vücut sıcaklığı arasındaki ilişkiyi araştıran birçok çalışma var.