Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Uyku kalitesinde farklılıklara yol açan nedir?

Uyku süresinin önemli olduğunu biliyoruz. Peki uyku saatlerimizin geç ya da erken oluşu süre sabit olduğu halde uyku kalitesinde nasıl farklılıklara yol açar?
906 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atilla Şayan
Evrim Ağacı yazarı

Merhaba,

Verimli bir uyku için, uykunun süresi kadar; hangi saatler arası uyunduğu, uykuda hangi evrelerden geçildiği de önemlidir. Hatta bazı nedenlerden dolayı uykunun bazı evrelerinin atlanması ve bu yüzden verimli uyku uyunamaması vakaları da yaşanır.

Bu durum, basitçe 'vücut saati' diyebileceğimiz Sirkadiyen Ritim ile alakalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sirkadiyen ritim, 24 saatlik döngüler boyunca mental ve fiziksel değişiklikleri düzenleyen bir çeşit doğal saattir. Bitkiler, hayvanlar (yani insanlar da...) ve mikroskobik canlılar bu doğal saate sahiptirler.

Işık ve karanlık bu doğal saati etkileyen majör etkenlerdir. Geceleri uyumak ve gündüz uyanmak, ışık ve karanlığın sirkadiyen ritimle ilgisine açık örneklerdendir.

Sirkadiyen Ritim ya da biyolojik saatin günlük döngüsünü anlatan bir görsel.
Sirkadiyen Ritim ya da biyolojik saatin günlük döngüsünü anlatan bir görsel.

Yukarıdaki görselden, biyolojik saate göre verimli uykunun saat aralıklarını kolaylıkla tahmin edebilirsiniz.

Dikkat ettiyseniz, 21.00 gibi melatonin salgısı başlar. Melatonin beyinde yer alan epifiz bezinin salgıladığı bir hormondur. Biyoritmi düzenlediği gibi kaliteli uykunun da temel taşlarından biridir. Yaklaşık 45 yaşlarına kadar salgılanmaya devam eder. İlerleyen yaşlarda ise, miktar yavaş yavaş azalır. Yaşlıların daha az uyumasının nedeni budur.

Tüm Reklamları Kapat

Işığa duyarlı olan melatonin, ancak gerçekten karanlık olduğunda verimli bir şekilde salgılanır. Yani yeterli miktarda melatonin için karanlığa ihtiyaç duyulur. Genellikle 21.00 ile 07.00 saatleri arasında salgılanır. Bu yüzden bu saatler arasında ve karanlık ortamda uyunan uyku, salgılanan melatonini yükseltir. Çokça salgılanan melatonin de size dinlenmiş ve yenilenmiş bir beden-zihin ikilisi olarak döner.

Uykunun süresi kadar; saat aralığı, ortamın ışığı, sıcaklığı, sessizliği, yatağın rahatlığı da önemlidir.

Sağlıkla kalın.

508 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı - Polifazik Uyku Nedir?. (2 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. E-Psikiyatri Nöropsikiyatri Portalı. (2 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close