Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Uyku bir davranış mıdır? davranış ise neden bir davranıştır?

434 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
M. Azad Ülmez
Bir Anadolu Lisesinde 12. Sınıf öğrencisiyim

Öncelikle Türk Dil Kurumu'na göre davranışın ne olduğun bakalım.

Davranış,

- Davranma işi, tutum, davranım, muamele, hareket

Tüm Reklamları Kapat

- Dıştan gözlemlenebilecek tepkilerin toplamı

- Organizmanın uyaranlar karşısındaki tepkilerinin bütünü

Uykuya da sinir sistemine sahip canlıların yaşamlarına bağlı olarak belirli bir yorgunluk seviyesine geldikten sonra yaptığı doğal dinlenme biçimidir diyebiliriz. Dinlenmenin tanımına göre uyku bir uyarana karşı verilen tepkidir ve bundan dolayı uyku bir davranıştır diyebiliriz. Peki canlılar bu gün içi yorgunluğa bağlı olarak neden uyur? Uyku süresince, vücut ve beyin açısından çok önemli işler gerçekleştirilmektedir. Uykunun vücudun kendisini yenilemesi için gerekli hormonların salgılandığı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için doğal katil hücrelerin sentezlendiği, beynin gün içinde kullanması için gereken enerjinin yenilendiği ve gün içinde kısa süreli hafızaya kaydedilen bilgilerin uzun süreli hafızaya geçmesi gibi birçok işlevi vardır. Bunların dışında bilimsel çalışmalar uyku ihtiyacının daha verimli DNA onarımıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Hücrelerde meydana gelen süreçler bazen DNA’da hasar bırakır. DNA’nın zarar görmesinin nedenleri arasında sinirsel etkinlikler, radyasyon ve enzim içeren süreçlerdeki hatalar sayılabilir. Eğer DNA’da meydana gelen hasarlar onarılmaz ve birikmeye devam ederse sonunda tehlikeli boyutlara ulaşır. Hem uyanıkken hem de uykudayken DNA’yı onaran sistemler iş başındadır. Bu gibi durumlar ve türevlerine dayanarak canlıların uykuyu davranış haline getirmesi canlının yaşamını sürdürmesi için gereklidir.[1][2]

Kaynaklar

  1. Dr. Mahir E. Ocak. Neden Uyuruz?. (14 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2022. Alındığı Yer: TÜBİTAK Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
  2. Erdem Rençbereli. Türkiye Zeka Vakfı. (6 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2022. Alındığı Yer: www.tzv.org.tr | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close