Teoride bunun mümkün olduğu yönünde. Ancak, pratikte bir uydunun kendi uydusuna sahip olması oldukça güç.
Her gökcisminin bir kütle çekim alanı vardır. Bu kütle çekim alanı, daha büyük diğer kütle çekim alanlarıyla sürekli bir savaş halindedir ve her gökcisminin bu savaşı kazandığı, kendi kütle çekimini baskın kıldığı bir bölge vardır.
Güneş, muazzam kütle çekimi nedeniyle, Güneş Sistemi’nin tümünde baskındır. Diğer gezegenler Güneş’in kütle çekim alanında kendi yörüngelerinde dönerler. Ancak, her biri kendilerinden belli bir uzaklığa kadar Güneş’in kütle çekiminden daha güçlü kütle çekim alanlarına sahiptirler.
Örneğin Dünya, yaklaşık 1.5 milyon km çapında bir küresel alanda, Güneş’in kütle çekimine baskın çekim gücü uygular. Bu alan içerisinde yer alan herhangi bir gökcismi, Güneş’ten çok Dünya’nın çekim gücünün etkisi altındadır ve uygun hıza sahipse, Dünya’nın yörüngesine bir uydu olarak girer. Ancak, bundan daha uzakta yer alıyorsa, Güneş’in yörüngesinde dolanacaktır.
Kaynaklar
- Z. Emecan. Uydular Da (Örneğin Ay) Uydu Sahibi Olabilir Mi? • Kozmik Anafor. (10 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2022. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı