Şimdi bize göre 4 milyar ışık yılı süren fotonun yolculuğu kendine göre sıfır saniye ise biz ışık yılını nasıl sizin makalede olduğu gibi tanımlayabiliyoruz? Tanımda aynen şu yazıyor:ışığın “bir yılda” aldığı yol. O halde buradaki tanım da ışığa göre değil kendimize göre olan süre oluyor değil mi?
Bu soruya cevap verilmesi için kaynak zorunlu ibaresi koymuşsunuz ancak bu cevaba nasıl bir kaynak gösterebilirim ki ? Cevabın kendisi soruda ve okuduğunuzda zaten. Sadece okuduğunuzdan bir şey anlamamışsınız sanırım. Ben de makalede bahsedilenlere göre cevaplıyorum o zaman.
Cevap evet. Bize göre, fotona göre değil. Işık hızında hareket eden şeye(ya da fotona) göre zamanın olmaması bizi alakadar etmiyor tanımlamak için kendi ölçülerimizi kullanıyoruz. Fotona göre zaman yok, ancak bize göre var. Foton her şeyi bir anda yaşıyor ancak bize göre 4 milyar yıl geçiyor. Bize göre ışık belli bir zaman içinde belli bir mesafe kat ediyor. Bu mesafede oldukça büyük. Doğal olarak büyük sayıları daha rahat ifade edebilmek için, ışığın belli bir zaman içinde kat edeceği mesafeyi(bizim algımıza göre) mesafe ölçüsü olarak kullanıyorlar bu da ışık yılı işte :) Daha detaylısı makalede yazıyor zaten.
"Işık yılı, bir zaman değil, mesafe ölçüsüdür. Işığın “bir yılda” aldığı yolu; yani yaklaşık 9.5 trilyon kilometrelik mesafeyi ifade eder."