Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Üretkenlik baskısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Herkes insanlığa yararlı olmak zorunda mıdır?

417 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Eğer insanın, sadece hayatta kalmaya çalışan, gayet ilkel, doğadaki her hangi bir canlı kadar gelişmiş bir hayvan olduğunu düşünüyor isek bir üretkenliğe ya da yararlı olmaya ihtiyaç yoktur. Doğalım, beslenelim, üreyelim ve ölelim, bu kadar basit. Her hangi bir yaşam formu gibi.

Ama böyle düşünmüyoruz değil mi? Pek az insan bu fikirdedir. Evrimsel avantajımız olan düşünme becerimiz ile farkındalığımız ortaya çıktı, kendimizi ve içinde yaşadığımız dünyayı ve evreni tanımlamaya anlamaya çalıştık. Orada ipler koptu, ilerlemek ve gelişmek doğal bir dürtü haline geldi. Binlerce yıldır sanat yapıyoruz, topluluklar halinde yaşıyor ve bu yapılara uygun organizasyonlar kuruyoruz, yaklaşık 2500 yıldır bilim yapıyoruz, bin bir çeşit buluş, keşif, icat ortaya çıkardık, miraslar bıraktık, bilgi ürettik ve bu bilgileri depolayarak gelecek nesillere bıraktık. Dünyadaki yaşamın en gelişmiş üyesi olduğumuza eminiz ve varlığımızı daha da ileriye götürme dürtüsü ile evrene açılmaya çalışıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle doğ, beslen, üre ve öl'den ötesi olduğumuz binlerce yıldır tescillenmiş durumda. Başka arayışların, taleplerin, amaçların, beklentilerin peşindeyiz. Bunların tümünün gereksiz olduğunu düşünen insanlar var olabilir, bu durumda bu kişiler, hayata bu pencereden bakmanın doğru ve haklı bir yaklaşım olduğunu bize anlatmalılar. Bu konuda ısrarlı ve iddialı insanların bir varlık gösterdiğini görmedik ve insanlığın ezici bir çoğunluğu böyle düşünmüyor. Bu durumda hemen her birey bu medeniyetin bir parçası olduğuna ve çalışmanın, üretmenin, bilgi sahibi olmanın ve bunları gelecek nesillere bırakmanın erdemli bir çaba olduğunu görmek ve bunun bir parçası olmak zorunda. Bu zorundalık, sopayla uygulanan bir yaptırım değil elbette, eğitim ile kazandırılacak bir bilinç.

Tüm bunlar bir eğitim ve bilinç meselesinin ötesinde bir zorunluluk aslında. Herkes üretmeyip tüketirse zaten dünyadaki kaynakların insanlığı beslemesi olanaksız. Ya biz ilerleyip daha çok üretecek, ilerleyecek, gelişecek ve uzaya açılmak, yeni teknolojiler bulmak gibi atılımlar yapmak zorundayız ya da doğal seçilim bizi eleyecek. Yani buna mecburuz da. Bu durumda bu ilerlemenin bir parçası olmayanlar gerilemenin bir parçasıdır demektir. Yani üretmeyenler, üretenlerin sırtında bir yüktür. Bu nedenle de üretmeyip tüketenleri, dünyadaki varlıklarını sadece doğup beslenip üreyip ölmek olarak görenleri bir şekilde kontrol altına almak zorundayız. Aksi halde insanlığın varlığı bile tehlikeye girebilir.

Özetle, evet. Herkes zekası, becerisi, yeteneği, gücü doğrultusunda medeniyetin bir parçası ve insanlığa yararlı olmak zorundadır.

144 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Çok güzel bir soru olduğunu düşünüyorum. Üzerine saatlerce düşünmek hatta kitaplar yazmayı gerektirecek kadar da derin bir konu. Birçok açıdan ele almak gerek ki buna en çok göz ardı edilen özgürlükler, haklar gibi kavramlar en temelinden da dahil. Benim eklemek istediğim tek şey, tartışmayı başlatacak fikir olarak, bunun doğal bir gereklilik olabileceği.

Ne demek istiyorum? Şu anda bilimin bize kattıkları sayesinde belki de bizi yeryüzünden silebilecek birçok doğal faktörün önünü alabilmiş durumdayız. Bunun gerçekleşmesini ise -çeşitli nedenlerle gerçekleşen (iyi ya da kötü)- çalışma motivasyonuna borçluyuz. Hiç kuşkusuz, yok olmak da bir tercih olabilir, fakat toplumun tamamının bunu kabul edeceğini sanmıyorum. Bu durumda tıpkı fikirsel ayrılıklara sahip topluluklar gibi böyle bir topluluk da ortaya çıkabilir, lakin bu durumda ortak paydanın ne kadar adaletli paylaşılacağı söz konusu olacaktır. Bu noktada işler çok derinleşiyor ve bence buradaki cümlelerin ötesine geçiyor. O nedenle burada duruyorum.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Tarım toplumu ve yerleşik düzene geçmemiş olsaydık, avcı-toplayıcılık zamanla ortadan kalkmamış olsaydı üretim konusundaki fikirlerimiz ayrı olacaktı muhtemelen. Nevarki önce tarım sonra da üstüne sanayi devrimi gerçekleşti. Şimdi de teknoloji devrindeyiz.

Bu Tarım toplumuna geçişi çok ikna edici bir şekilde açıklamak mümkün değil. Bu zor ve zahmetli yaşama, avın ve yaşanabilir alanların sınırlılığı yüzden geçildi deniliyor. Şimdi bu silsilenin içinde yaşayıp gidiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Hayatta kalmamızı topluluk halinde yaşayabilecek becerileri geliştirmemize borçluyuz. Toplumumuza uyumlu, faydalı olmak üzerine kurulu değerlerimiz. Kendimizden çok başkalarını anlayabilmek ve uyum becerimiz yönünde evrimleştik.

Çağdaş değerler aşırı üretim ve tüketim yerine sürdürülebilir yaşam trendine doğru kayıyor. Bunun insan için daha iyi olacağı kanısındayım.

265 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close