Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Üreme ve hayatta kalma yönünden önemli gözükmeyen varyasyonların seçilimi nasıl oluyor?

Merhabalar. Ayak serçe parmağı gibi üreme veya hayatta kalma yönünden nispeten etkisiz gibi gözüken organların evrimleşmesi için gereken ven aktarılma mekanizmaaı nasıl işliyor, cevap bulamadım buna. Demek istediğim serçe parmaktaki genetik varyasyon üreme ve hayatta kalmamızı etkilemiyor gibi gözüküyor. Bu tarz evrimsel gelişmeler nasıl oluşuyor?
345 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Konuyla ilgili

Bütün yapılar belirli bir düzeyde avantaj sağladığı için yapılanmıştır. İşlevini yitirmiş olan, yitirmekte olan ya da henüz yitirmeye başlamış olan her yapı zamanında uyum başarısını arttırdıkları için seçildiler. Mesela apandis artık körelmiş bir organ; ama atalarımız için selülozu sindirmek gibi hayati bir görevi vardı. Diyetimizin değişmesiyle birlikte artık bu göreve ihtiyaç kalmadı ve körelmeye başladı.

Uyum başarısını arttırmayan her yapı gereksiz enerji sarfiyatına sebep olduğu için evrim sürecinde elenir. Ancak evrim, bilinci ve karar verme mekanizması olmamasından dolayı "Bu yapı artık işe yaramıyor, bunu sistemden çıkartıyorum." diyemediği için özellikle bizim gibi karmaşık yapılarda bu süreç çok uzun sürer. Bir yapı, ancak o yapıyı eksik ya da küçük üretenler çevrenin diktesiyle avantajlı konuma geçer, seçilir ve sonraki nesillere sürekli bu genler aktarılırsa yavaş yavaş elenir. (Teknolojimizle sorunlu yapıları iyileştirerek kendi seçilim mekanizmamızı yaratıyor olduğumuz da başka bir gerçek.)

İşlevini yitirmiş olan, yitirmekte olan ya da henüz yitirmeye başlamış olan yapıların popülasyonda varlığını sürdürebilmesinin sebebi evremin bilincinin ya da planının olmamasından kaynaklanıyor. Sanılanın aksine canlılar tasarlanan yapılar değiller.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close