Yaşlanmaya sebep olan değişik mekanizmalar var, bunlardan biri serbest radikallerin hücre materyaline zarar vermesi. Serbest radikal dediğimiz şey ise kısaca iyonlar gibi reaktif maddeler, hücre içindeki faaliyetler sırasında oluşan ya da dışarıdan gelen bu maddeler hücre içindeki proteinler ile etkileşime girip yıkıma sebep oluyor. Bu da yaşlanmaya sebep oluyor. Serbest radikal teorisi olayı bu şekilde açıklıyor.
Bir diğer yaşlanmaya sebep olan durum ise DNA ile ilgili. Doğumdan itibaren her bireyin genetik materyalini bozulmalara karşı koruyan bir sistemi vardır. Bu sistem DNA zincirinin başında ve sonunda bulunur, hasar görmesini önler. Ancak telomer denen bu yapı zamanla her hücre bölünmesi ile daha da kısalır, ve bir süre sonra işlevini göremez hale gelir. Korumasız kalan DNA yıpranır ve bir süre sonra işlevsiz hale gelir. Bu da yaşlanma ve onun etkileri olarak ortaya çıkar.
Bunları göz önüne alarak üreme faaliyetlerinin engellenmesinin yaşlanmayı durdurmayacağını söyleyebiliriz, çünkü bu mekanizmalar ergenlik olsa da olmasa da devam eder. Ve bunlar aynı zamanda yaşlanmanın başlıca sebepleri oldukları için bunlara müdahale etmeden yaşlanmayı yavaşlatmak da çok mümkün olmaz.