O dönemleri incelediğimde fen kelimesinin üzerinde çok durulmuş. [1]
Tdk sitesinden bir alıntı: "Atatürk’ün bilim ve fen konusundaki düşüncelerinin oluşmasında pozitivizmin yanı sıra rasyonalizmin, yani akılcılığın da önemli yeri ve katkısı bulunmaktadır. Profesör Dr. Şerafettin Turan’a göre, aklı ve bilimi düşünce ve aksiyonda temel kılavuz, önder olarak kabul eden, bu nedenle de safsatalara ve hurafelere karşı çıkan Atatürk düşüncesinde ve özellikle onun lâiklik anlayışında Descartes’ın akılcı görüşünün tüm özelliklerini bulmaktayız. Bu nedenledir ki Descartes’ın “Metod Üzerine Düşünceler” adlı kitabı Atatürk’ün isteği ile Türkçeye çevrilmiştir. Akılcı düşüncenin bir başka büyük temsilcisi olan Kant hakkında da “Kant ve Felsefesi” adlı bir inceleme yayınlanmıştır."
İkincil olarak direkt fizik hakkında notlar olacağını pek sanmıyorum. Ama fiziğe yakın olarak geometrik şekillerin isimlerini bizzat kendisi koyduğunu zaten biliyoruz. [1]Bunun yanısıra genellikle iyilik yapmış gibi gösterilen yurtdışına gönderdiği öğrenciler vardır. Bu öğrencilere iyilik yapmanın da haricindeki amaç, yurtdışından know how getirmekti.
Kaynaklar
- Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük. Atatürk Ve Bilim. Alındığı Tarih: 2 Kasım 2022. Alındığı Yer: Türk Dil Kurumu | Arşiv Bağlantısı