ülkeler birbirleriyle normal bir ticaret yapıyormuş gibi silah/savaş makinası satmazlar. yoksa dediğiniz gibi potansiyel düşmanlarına neden biri silah satsın ki? ülkeler dost bildiği ya da savaşma ihtimalinin çok düşük olduğu ülkelere silah satarlar. mesela örnek olarak almanya-ingiltere-fransa bu 3 ülkeyi düşünelim. bu ülkelerin savaşma ihtimali çok düşük. çünkü ticari ve ekonomik olarak birbirlerine o kadar bağlılar ki olası bir savaşta hiç bir şey elde edemezler, sadece iki tarafta zarar elde eder.
yukarıdaki harita soğuk savaş yılarında hangi ülkelerin AK-47 kullandığını gösteriyor(kırmızılar AK-47, turuncu farklı türevleri, morlar üst modelleri AK-48 AK-74 AKC gibi) fark ettin mi ama hepsi Sovyetler Birliğine yakın ya da dost olmuş ülkeler. dost olmaktan kast ettiğim şey de birlik oluşturmuş ülkeler. Varşova paktı, NATO... gibi. bu tarz birlik sağlanmış ülkeler arasında ortak programlar ve silah ticareti olur, onun dışında neredeyse hiç olmaz.
bir de şöyle bir avantajı daha var, program oluşturup da kendi birliğinden ülkelerle yeni bir savaş makinesi (diyelim ki uçak) geliştirecek olsan, başka ülkelerden gelecek mühendislerle çok daha verimli ve kaliteli fikirler üretebilirsin. aynı şekilde üretim olarak da kolaylık sağlar. bir yerde uçağın kanadı diğer yerde motoru gibi iş bölümü olunca hem kendi ülken daha verimli bir üretim yapıyor hem de dostların güçleniyor. zaten şu anda dünya 2 kutba ayrılmış durumda. rusya/çin-avrupa/amerika ve her birlik kendine özgü silahlar yapıyor, dışarı satmıyorlar.
ayrıca çok kaliteli silahlar hiç satılmaz onun da altını çiziyim. mesela F-22 raptor, Amerika kimseye satmıyor. ya da bulunan silahlar gizlenebiliyor. ki o özelliklerdeki bir uçak herhâlde dostlarla paylaşılamayacak kadar değerli bir teknoloji :)