Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Atakan E
Üye
1

Ülkeler bireylere toplumsal sözleşmenin bir sonucu olarak nasıl kendi hukukunu dayatabiliyor?

Altında benim imzam olmayan bir toplum sözleşmesinin sonucu olarak, doğduğum ve bu şekilde vatandaşı olduğum ülke bana toplumsal sözleşmenin bir sonucu olarak nasıl kendi hukukunu dayatabiliyor?
315 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Sorunuzda gözden kaçabilecek bir çelişki ve eksiklik var.

Toplumsal sözleşmelerin sonucu olan kuralları "kendi hukuku" olarak isimlendirmeniz pek mantıklı değil. Devletin kendi hukuku diye bir şey yok. Devletin kendi hukuku zaten toplumun hukukudur. Herkes o sözleşmede söz sahibi. Bizzat siz herhangi bir sözleşmeye imza atmamış olabilirsiniz ama sizin temsilcileriniz var ki demokrasilerde bu böyledir zaten. Milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, basın-yayın organları vs. toplumun tüm kesimlerinin taleplerini dile getirirler, ilgili devlet organları da bu talepleri dikkate alır. Herkesi kapsayan hukuk kuralları, yasalar yazılır ve yürürlükte olur.

Buna ek olarak modern ve demokratik ülkeler, uluslararası normlara ve tüm dünya ülkelerinin uymayı taahhüt ettiği hukuk kurallarına da bağlıdır. Yani hukuk kurallarını ortaya çıkaran tek kaynak toplum da değildir. Bu durumda, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi için de "altında benim imzam yok, o nedenle kabul etmiyorum" da diyebiliriz mantıken. Ama birileri genel eğilimleri ve felsefi, sosyal, kültürel, dönemsel dinamikleri değerlendirip hukuk kuralları yazarlar ve yüksek oranda da bu kurallar toplumun uyum içerisinde yaşamasına destek olur. Elbette eksiklikler olacaktır, elbette sizin gibi genel kabullere itiraz eden kişiler de olacaktır. Bu durumda da o kişilerin seslerini duyurabilecekleri kanallar her zaman açıktır. Örneğin siz, itiraz ettiğiniz kural hangisi ise bunu odağa alarak devlete bir dava açarsınız. Devleti, şu şu konudaki uygulamasının yanlış olduğu iddiası ile dava edersiniz. Savunmanızı yaparsınız, argümanlarınızı sunarsınız. Bunun yolu açık. Bunun yapıldığı ve devlete karşı davanın kazanıldığı sayısız örnek var. Ama teorik olarak "benim imzam yok" derseniz size "temsilcileriniz var" diye cevap vermemiz gerekli.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım açıklayıcı olmuştur.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close