Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

UFO'lar hep Amerikalılara mı görünüyor yoksa öyle mi sanıyoruz?

Ufolar neden sadece Amerika'da ve Amerikalılara gözüküyor? Yoksa basında hep bu çıktığı için mi böyle sanıyoruz?
285 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Uzaylı korkusu, ABD'nin uzay araştırmalarına başlayacağını, NASA'nın kurulacağını duyurulması ve 1958 yılında kurulması ile başlamış bir... bir... delilik mi desek?

ABD, uzay araştırmaları yapacağını duyurunca ve NASA kurulunca hemen bu konu üzerine bin bir çeşit sohbet dönüyor ve bilinmeyene duyulan korku güdüsü ile daha çok eğitimsiz ya da muhafazakâr kitle, uzaydan gelebilecek tehlikelere dikkat çekmeye başlıyor. Bunun da o zamanki en belirgin imgesi Marslılar. Madem uzayla uğraşıyoruz ama orayı pek de tanımıyoruz kesin oradan bir tehlike gelir. Tipik muhafazakâr, dar görüşlü, güvenlikçi hayat görüşü tepkisi. Gelirse ne gelebilir? Garip canlılar. Nereden gelirler? En yakın yerden. Orası neresi? Mars. E bir de kendini özgürlükler ülkesi olarak tanımlayan ABD'de milyonlarca insan, canının istediğini düşünme, dile getirme ve çoluk çocuk herkesi korkutup paronaya yaratma "hakkı"na sahip olunca buyurun panayıra... (Tabi daha sonra Mars'ın tamamen kayadan oluşan, cansız bir kütle olduğu anlaşılınca korkulana Marslı değil uzaylı denmeye başladı)

Tüm Reklamları Kapat

Devamında olan biteni uzun uzun anlatabiliriz. Kahkahalarla karşılayacağınız bir çok olay oldu bu sosyal paronaya atmosferinde. Muhtemelen en komik ve saçma olanlarından biri Orson Welles'in seslendirdiği bir radyo tiyatrosunda, uzaylıların Dünyayı istila ettiklerine dair bir haber okuması, bu haberi dinleyenlerin bu tiyatro metnini tamamen gerçek sanması, valizlerini panikle toplayıp (nereye gidiyorlarsa?) araçlarına atlayıp şehirlerinden kaçmalarıdır. Şu tepkiye, hissedilen korku ve paronayanın büyüklüğüne bakın...

Yani uzaylı korkusunun çıkış yeri ABD zaten. O nedenle uzaylılar her zaman ABD'yi istila eder. Ve tercihen küçük, sevimli, Amerikan politik, kültürel, dini ve sosyal değerlerini temsil eden bir kasabadan başlarlar buna. Genelde bunu gizlice yaparlar. Erdemli, güçlü, gelişkin bir toplumu, dürüst ve erdemli bir rakip gibi aleni biçimde, yiğitçe savaşarak değil (Çünkü kimsenin buna gücü yetmez) sinsi, hilekâr bir düşman gibi içeriden çökertmeye çalışırlar. Tüm bu söylediklerim, o yıllarda en yüksek seviyesine çıkmış ABD-Sovyetler Soğuk Savaş politikliğinin, uzaylı korkusuna bir koşutluk ve bir alt metin teşkil etmesi durumunu özetliyor. ABD'yi istila etmesi olası Marslılar, zehirli bir istila biçiim olan komünizm fikrinin ABD'ye sızması ile benzetilmişti. McCarthy dönemi diye bir arama yaparsanız dönemin tüm detaylarını bulacaksınız.

Tüm Reklamları Kapat

(O dönem, ABD ile uzaya açılma konusunda yarışan ve öncülükte ABD'yi malup eden Komünist Sovyetlerde, bu yönde tek bir sosyal, toplumsal paronaya kırıntısı yoktur. Komünizm propagandası yapıyor değilim ama neden ABD insanı, kendi ülkesi uzaya açılınca korkudan deliriyor da Sovyetlerde hiç böyle bir durum yok?)

Özetle... Uzaylılar her zaman ABD'ye saldırır. Dünyanın başka bölgeleri saldırılmaya, istila edilmeye ve sömürülmeye değecek yerler değil herhalde...

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla...

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Elmas Baronları Hepimizi Nasıl Kandırıyor?
Büyük Elmas Yalanı: Elmas Baronları Hepimizi Nasıl Kandırıyor?
Gombe Şempanze Savaşı:
Gombe Şempanze Savaşı: "Maymunlar Cehennemi" Gerçek Oldu!
Köpekbalıkları Uyurken Nefes Alabilir mi?
Köpekbalıkları Uyurken Nefes Alabilir mi?
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
Kaplumbağaların Omurgası Nerede?
Kaplumbağaların Omurgası Nerede?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close