Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hilal Perçin
Hilal Perçin
1,390 UP
Üye
2

Uçuk fikirler icat mı edilir keşif mi edilir?

Bu sorunun temeli boş bir levha olarak doğmamıza kadar uzanabilir. Demek istediğim şu ki; her şeyin bilgisi mevcutken bazıları bunları görebiliyor ve bize sunuyor mu ? Yoksa bir nedeni kavramak ve ihtiyaca yönelik çözümler yeni icatları mı beraberinde getiriyor? Mesela; ışınlanma fikri...
391 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Konuyu öncelikle ikiye ayırabiliriz.

Evrende doğal ve var olan bir durumu bulmak keşiftir. Örneğin Einstein ışığın bir hızı olabileceğini hatta zihninde bunu modellerken ışıkla yarış yaptığını vs düşünerek ışığın bir hızı olduğunu bulması ve kavraması bir keşiftir.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi örneğin evrende ışınlama diye bir şey doğal bir durum olarak var olmayabilir. Ancak evren buna izin veriyorsa biz evreni tanıyarak ve ışınlanma makinesi yapmamızı sağlayacak bilgileri keşfedip, bu bilgileri kullanarak böyle bir makine yapabiliriz. Örneğin şuan kullandığımız cep telefonu için evrendeki işleyişe dair bir çok bilgiyi keşfetmiş olarak cep telefonunu üretiyoruz ve bu sayede ışık hızında iletişim kurabiliyoruz. Eğer kuantum mekaniğiyle elektronların hareketlerine dair fenomenleri keşfetmemiş olsak hiç bir telefon üretemezdik. Dolayısıyla elektronların hareketlerini keşfetmek keşif ama bu gibi bilgileri kullanarak cep telefonu üretmek icattır diyebiliriz.

Sorunuza dönersek insan zihni evreni modeller yani öğrendiği veya edindiği bilgilere göre evreni simüle eder veya edebilir. Zaten öngörü gücümüzün kaynağı buna dayanır. Mesela ben sizi yüksek bir yerden itersem düşeceğinizi bunu zihnimde modelleyerek veya kurgulayarak bilirim. İtersem düşeceğinize dair sonuç bilgisi geleceğe dair bir bilgidir. Eğer amacım sizi düşürmekse doğal Olarak önce bunu zihnimde modellemiş veya tasarlamış olmam gerekir. (ek bilgi: hukukta bu tasarlayarak insan öldürme suçunu oluşturur. Bakınız 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 82/1-a. 🙂😉). Hayat deneyimleri ile adının yer çekimi olduğunu insanlar bilmese de veya böyle adlandırmasa da dünya üzerinde bir cismin yüksekten bırakıldığında düştüğünü bütün insanlar deneyim olarak etki ve sonuçlarını aslında yaşarken keşfetmiştir ve bunu bir şekilde deneyimleyerek öğrenmiştir. Ancak bunun nasıl ve neden böyle olduğunu Newton adında biri düşünmüş ve bunun yer çekimi dediğimiz olgudan kaynaklanabileceğini keşfetmiştir. Yani o keşfedene kadar herkes yer çekiminin etki ve sonuçlarını deneyim olarak esasen yaşıyor ve "biliyordu'. Ancak kimse bu neden böyle diye veya belki de daha önemli bir soru olarak bu neden böyle olmak zorunda diye düşünmemişti. Çünkü herkes günlük hayatta deneyimlediğı bu etkiyi çok doğal sıradan bir gerçek olarak görüyor ve kabul ediyordu, kaynağını sorgulamak da kimsenin aklına gelmemişti. O kadar doğal bir durum olarak kabul ediliyordu ki belki bunun bir kaynağı olabileceğini veya olması gerektiğini düşünmek bu keşfi yapılmadan önce insanlara oldukça saçma ve absürd veya çok gereksiz bir soru olarak bile gelebilirdi. Herkesin çok sıradan, basit ve 'bilinen' olarak kabul ettiği ve hatta her gün deneyimlediğı bir olgunun kaynağını esasen açığa çıkarmıştı Newton. Bu bir keşifti özünde çünkü yer çekimi dünya var olduğundan beri vardı sonuçta. Benzer durum Einstein keşfi için de geçerli. Örneğin Einsteinin ışığın hızını keşfetmesi doğru bir zihinsel modelleme ile bunu düşünüp bulmasına dayanır. O güne kadar kimse ışığın bir hızı olabileceğini düşünmemişti. Einstein kendine doğru sorular sorarak ve zihninde doğru bir modelleme yaparak evrenin milyarlarca yıllık geçmişinden beri var olan bir olguyu keşfetmişti.

Tabi Bilimde bazen başka bir şey aranırken tesadüfen başka bir bilginin keşfedildiği durumların da mevcut olduğunu da gözetmek gerek.

165 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Kaku. (2014). Olanaksızın Fiziği. ISBN: 9786055164720. Yayınevi: Odtü Yayıncılık.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close