Teorik olarak yayılacaktır, fakat pratikte bu sinyali elde etmek mümkün değildir bir noktadan sonra. Bunu da birçok yerde "sinyali güçlendirmeliyiz" şeklinde görmüş olabilirsiniz.
Buradaki temel problem, hiçbir ışın demetinin sonsuza kadar tamamen paralel gitmemesidir. Radyo dalgaları da tıpkı görsel bölgedeki lazerler gibi fotonlardan oluşuyor. Yaygın genel bir kanı lazerin sürekli nokta şeklinde olduğu düşüncesidir, lakin durum böyle değil.
Lazerlerin önünde kolimatör dediğimiz, ışınları paralelleştiren bir optik bulunuyor. Bu optiğin paralleliğinin bozulduğu bir açı değeri var. Yani belirli bir mesafeden sonra artık o genişlemeye başlıyor. Eğer çok uzağa giderseniz, kocaman bir daire olacaktır.
Radyo sinyalleri de aynı durumdan müzdarip ve artık Güneş sistemi ölçeğinde gittiğinde birim alan başına düşen foton o kadar azalır ki, o artık tamamen arka plan gürültüsünün bir parçası olur. Çok uzağa gittiğinizde belki de uzun bir süre anteninize tek bir foton bile düşmeyecektir.
Sinyali güçlendirme olayı da buradan geliyor. Eğer birim zamanda gönderilen foton sayısı artarsa, bunlar sinyal gürültü oranını (SNR) artırır ve arka plandan ayırt edilebilir hale getirebilir.
Kaynaklar
- Wikipedia. Collimated Beam. (31 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı