Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rana Selin
Üye
1

türleşmenin en fazla ( ya da ortalamdan fazla) olduğu zamanlar nedir? ve bu hızlı çeşitlenmenin sebebi nelerdir?

320 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Efe Gerenli
Efe Gerenli
14K UP
Amatör Popülasyon Genetikçisi

Yine Popülasyon Genetiği açısından cevaplayacağım,Türleşmenin en hızlı olduğu tip genellikle allopatrik ve peripatrik olduğu zamandır,küçük popülasyonlar örneklem hataları yani genetik sürüklenme yüzünden çok daha hızlı birbirinden ayrışır,bunun sebebi sürüklenmenin seçilime nazaran çok daha hızlı olması(mutasyon oranı v'ye eş) (nötral teori),bunu açarsam: N sayıda bireyi olan diployit bir populasyon düşünün,2N sayıda gen kopyası bulunur,tüm kopyaların farklı aleli temsil ettiğini düşünmeniz anlamanızı kolaylaştıracaktır,mutasyon oranı v olsun ve tüm meydana gelen aleller nötral olsun,her alelin sürüklenme altında fikse olması şansı başlangıç frekansına eştir(sewall wright), o zaman 2Nv sayıda yeni kopya meydana gelir ve şöyle bir denklem elde ederiz:

2Nv x 1/2N= v yani evrimsel yer değiştirme hızı(yeni bir alelin sabit olması) sürüklenme altında nötral mutasyon oranına eştir ki istisnalar her zaman vardır(kodon eğilimi).Konuyu daha iyi anlatabilmek için son bir bağıntı kullanacağım: kodon başına mutasyon oranı u ve L amino asit uzunluğuna sahip bir protein kodlayan gen düşünün

µ(mutasyon oranı olan v'yi temsil eder)=uL(d+a+f)=uLd+uLa+uLf

Tüm Reklamları Kapat

buradaki d zararlı,a nötral ve f de yararlı mutasyonları temsil eder,evrimsel yer değiştirme olarak zararlı mutasyonlar hiçbir zaman fikse olamayacaktır yani işleme zaten dahil edilmez.Nereden buraya geldin diyebilirsiniz.Şimdi üstteki bilgileri hatırlayın,çoğu mutasyon zararlıdır veya nötrdür,yani evrimin hızı doğal seçilim altında genelde sürüklenmeye göre çok daha yavaş ve hızı daha değişkendir(işlevsel sınırlama ve doğal seçilimin şiddetine, seçilim diferansiyeline göre),ve bu yüzden doğal seçilim altında evrim hızı sürüklenmeye göre azdır(konumuzdan bağımsız olarak bu tartışılıyor bilimsel anlamda nötralist ve seçilimci taraftarları vs,nötralistler buradaki f nin az olduğunu,seçilimciler f nin sandığımızdan yüksek düzeyde olduğunu öne sürer)Yani genetik sürüklenme altına evrimsel yer değiştirme hızı çok daha fazla olacağından türleşme genelde çok daha hızlı yaşanır(peripatrik,allopatrik türleşme)

Daha yazacak şeyim vardı,detayına tam inemedim ama paragraf sınırı var o yüzden genel bir perspektif sunmaya çalıştım.

156 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Scott Freeman,Jon C Herron, et al. (2021). Evolutionary Analysis. ISBN: 978-605-5829-53-7. Yayınevi: Palme. sf: 836.
  2. Kimura M.. Neutral Theory. (4 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2021. Alındığı Yer: Pubmed | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close