Onlarca farklı alandan gelen benzerlikler evet, evrime işarettir. Bu, bilimin ve dolayı ile evrimin ne kadar rasyonel olduğunu gösterir. Tıbbi, biyolojik, jeolojik, antropolojik, entomolojik, hemotolojik, embriyolojik, paleontolojik, ekolojik, botanik, etolojik, histolojik, sitolojik, morfolojik verilerle de evrimi anlayabiliyoruz. Bir örnek olarak ara formlar karşılaştırmalı anatomi gibi az önce onlarcasını saydığım bilim dallarından elde edilen veriler ile sınanıyor, bunlarla karşılaştırılıyor.
Bunlar, evrim doğru ise olması gereken özelliklere sahip, olması gereken zaman aralığında yaşamış, beklenen coğrafyada yaşayan ve onlarca bilim dalındaki veriler kullanılarak doğrulanan benzerlikler.
Aynı durumu kendi aileniz için düşünün. Anne ve babanız ile onlarca bilim dalından test yapıyorsunuz ve özellikleriniz, benzerlikleriniz tam da beklenen miktarda akrabalığı ortaya koyuyor. Bunu evrimin ve türler arası akrabalığın kanıtı olarak görmüyorsanız anneniz ve babanızın aslında anneniz ve babanız olmadığını, onların ve sizin birbirinizden alakasız bir şekilde gökten çat diye bir anda oluştuğunu ancak bütün bu kanıtların tesadüfen akrabalığı gösterdiğini söylemiş olursunuz. Bu yüzden evrim, dini bir inanç veya salt bir tesadüf değil. Son derece rasyonel bir bilim sahası.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Sadece Bir Tesadüf Mü: Türler Arası Benzerlikler Neden Evrime İşaret Eder?. (30 Mart 2019). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.7723. | Arşiv Bağlantısı