Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes İpek
Üye
4

Türkiyede mevsimler neden eskisi gibi değil?

744 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
110K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Ne yazık ki ülkemiz çölleşiyor!

İklim, bir coğrafyada görülen hava olaylarının uzun süreli (en az 30 yıl) ortalamasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Ülkemiz küresel iklim kriterlerine ( enleme ) göre Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkelerden biri. Aynı zamanda kendi içinde, yer şekillerine, dağların uzanış yönüne ve farklı yükseltilere sahip oluşuna bağlı olarak, özel konum özellikleri nedeni ile de farklı iklim özelliklerine sahip bir ülke. (Akdeniz, Karadeniz, karasal ve geçiş iklimleri)

Bu durum ülkemiz için uzun süre bir nimetti.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat ne zaman ki küresel ısınmaya bağlı olarak küresel iklim kuşakları ekvatordan kutuplara doğru genişlemeye başladı, ülkemizin güneyinden başlamak üzere ve azar azar kuzeyine doğru ilerleyecek şekilde, ülkemiz daha önceleri karaların iç kısımları için çöl, kıyı kesimleri için tropikal adını verdiğimiz iklim ile tanış oldu.

Güney kıyılarımızda kış mevsiminin artık tanınamaz hale gelmesi, iç bölgelerimizde ve özellikle Orta Anadolu'da ( Konya ve çevresi Karapınar'da ) , ancak çöllerde görebileceğimiz kumulların alanını genişletmesi, güneye özgü Akdeniz ikliminin kuzeyde de görünmeye başlaması bunun ilk verileri oldu.

Üstüne üstlük her yıl orman alanlarımızın tükenişi, bozulan orman alanlarının, tekrar orman vasfı kazanması için çalışılacağına, ranta ve imara açılışı, ağırlıklı enerji üretimimizin fosil yakıtlara mahkum edilişi ve özellikle uzun vadeli ve çevreci bir kalkınma modelimizin olmayışı ( Kiyito Protokolü’nü dünyada imzalamayan iki ülkeden biri idik. Diğeri ABD. Protokolün öngörülen uygulama süresinin bitiminden sonra imzaladık), dahası ülkemizin; hem gelişmiş ülkelerin, doğa düşmanı teknolojilerinin üssü oluşu hem de çöp depoluğuna talip oluşu, bu durumu hızlandıran ve geleceğimizi tehdit eden sürecin tuzu biberi oldu.

Düne kadar " henüz geç kalmış sayılmayız" diyorduk. Fakat ne yazık ki artık çok geç. Cennetimiz yitiyor. En azından bu süreci yavaşlatalım. Bu uğurda çırpınan çevrecilerin, bilim insanlarının ve doğa dostlarının sesine sesimizi katalım.

Kaynaklar

  1. Turan Kaya. (2007). Küresel Isınma, Etkileri Ve Önlemleri. Yayınevi: Ferman Yayınları. sf: 319.
  2. Prof. Dr. Hayriye Atik. (2017). Küresel Isınma, İklim Değişikliği Ve Sosyo–Ekonomik Etkileri. Yayınevi: Nobel Yayıncılık. sf: 320.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close