Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Türkiyede 2001 tarzı bir kriz yaşanması mümkün mü?

Arkadaşlar öncelikle ekonomi hakkında hiçbir şey bilmediğimi söylemeliyim. Bir süredir bir ekonomik problem var ancak ne kadar fakirleşirsek fakirleşelim maaş alamayacak hatta ekmek alamayacak duruma gelmedik. Peki mevcut politakaların devam etmesi durumunda 2001'deki gibi bankaların iflas etmesi, para çekememe gibi bir olasılık mevcut mu?
375 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Jeomorfolog

2001 krizi, ağırlıklı bankacılık sektörünün yapısal bozukluklarına dayanan bir krizdi. Kötü yönetilen ve içi boşaltılmış bankaların yanı sıra, devletin ekonomi politikalarına güvenerek, yurt dışından alınan sendikasyon kredilerini devlet tahvillerine yatırım yapan bankalarda bu krizden etkilenmiştir. Yasa gereği, mevduatların devlet garantisi altında olması sonucunda, batan bankaların mevduat hesaplarını da devletin ödemek zorunda kalması, ülke genelinde finansal bir krize neden olmuştur.

Günümüzde yaşanan ekonomik problemlerin temelinde yatan pek çok etken vardır.

  • 2008 ABD ipotekli satışlar (ing: motrgage) krizi sonrası piyasaya bolca sürülen usd ve fazilerin sıfırlanması, dolar endeksini tarihin en dip noktalına getirmişken, 2018 sonrası Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) piyasadan para çekmesi ve faizleri yükseltmesi, dolar endeksini normal seviyelere çekmiş. Gelişmekte olan ülkeler, geri çekilen yabancı sermaye ve ithalat maliyetlerinin artması, yerli para birimlerinin değer kaybetmesi ile yüksek enflasyon sürecine girmişler ve dış ticaret açıkları artmaya başlamıştır.
  • 2020 Pandemi döneminde; devletlerin sağlık harcamalarının artması, ekonominin yavaşlaması, toplanan vergilerdeki azalma, bütçe açıklarını artırmıştır. Bu açıklar, yüksek faizler ile finanse edilmeye veya para basarak denkleştirilmeye çalışılmış, fakat enflasyonist etkiyi artırması kaçınılmaz olmuştur.
  • Pandemi sonrası, özellikle gelişmiş ülkelerde ekonomik sıçrama emtia, enerji ve lojistik maliyetleri adeta patlatmış ve tüm Dünya'da enflasyon etkileri görülmüşken, ekonomik kırılganlığı olan ülkeler bu durumdan çok daha fazla etkilenmiştir.
  • Enflasyon ile mücadelede faiz silahını kullanan devletlerin tam tersini ülkemiz uygulamış ve faizi yükseltmek yerine kademeli düşürmüştür. Bu durum tarihimizin en yüksek enflasyon rakamlarını görmemize neden olmuştur.

Ülkemizin acilen bu kısır döngüden çıkması için,[1] olmazsa olmaz üç verinin düzeltilmesi gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

1-) Denk Bütçe

2-) Dış Ticaret Açığının Kapatılması

3-) Reel piyasa dengelerinin oturtulması

Kaynaklar

  1. Yrd. Doç. Dr. Zübeyir TURAN. Türkýye Ekonomýsýnde Kasim 2000 - Þubat 2001 Krýzlerý. Alındığı Tarih: 20 Mayıs 2023. Alındığı Yer: tuhis | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close