Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Türkiye'deki Liberalizm, Komünizm gibi bulunduğu tarafın en sonunda yer alan düşüncelere karşı aşırı nefretin sebebi ne olabilir?

Liberalizm ve Komünizme karşı çok ciddi bir nefret var kendim de dahil normalde fikrime uymayan ideolojileri bana göre değil diyip bırakırdım ama bu iki ideolojiye karşı antipati oluştu nedeni ne olabilir.
2,348 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkemli Mareşal
Araştırmacı

Öncelikle belirteyim ki ben Liberal Atatürkçüyüm. Dediğiniz doğrudur, aşırı bir nefret var. Kaynağı ne diye sorarsanız şöyle bir sıralama yapabiliriz; Klasik Atatürkçülük, Demokrasiya el uzattığında kendini Atatürkçü sanan ordu, Osmanlı aşkı, Avrupacılık ile Doğuculuk arasında sıkışıp kalmış Anadolu değerleri. Hepsini tek tek inceleyelim.

Şimdi, bu cumhuriyet Atatürkçüdür. Ancak klasik Atatürkçülüğün çok ağır sorunları var. Örneğin Devletçilik. Atatürk devletçiliği piyasayı başıboş bırakmaz arada bir "Selamünaleyküm beyler" der gider. Doğru bir ilke mi bu? Tabi ki hayır. Devlet ekonomiye el uzatınca piyasa içi yarışma çöküyor. Piyasada bir yarışma olmalı ki özel mülkiyet hakkı korunsun, sürekli gelişme olsun ki devlet ekonomiye elini süremesin. Ulu mareşal Atatürk bir liberaldi. Ancak ne yazık ki 1929'da uluslararası ekonomik bunalım yüzünden geçici olarak devletöilik uygulandı. Tam devletçilik bitti dedik savaş çıktı. Sonuç? Özal devletin üretimevlerini, KİT dediğimiz şirketleri özelleştirene kadar üzerimize yük olan ve Atatürk devrimlerini yok eden bir ekonomik düzen.

Tüm Reklamları Kapat

Atatürk devrimlerine bakın, çoğu insanları özgürleştirmeye yani liberalleşmeye yöneliktir. Kaldı ki siz liberal devrimler yaparsanız ülkeniz kalkınır. Günümüz egemen düzeni Kapitalist liberalizmdir. Biz, Aydınlanmaya veya Sanayi devrimine yetişemedik ama liberalizme geçte olsa yetiştik. Peki halk bunu anladı mı hayır? Besim Tibuk, Turgut Özal, halka "Satmak" kavramını anlatamadı. Bizşm halkımız devletçidir. Monarşi döneminden kalma bir yaşama sahip halk özelleştirmek ya da satmak her neyse bu kavramları yanlış anladı. Kavram yanılgısı var.

Osmanlı aşkı ve Avrupacılık şu biçimde incelenebilir: İnsanımız bilgisiz. Belki YouTube 'da falan görürsünüz kimisi Şeriat der, hemen biri çıkar Tanrı'ya söver. Daha tartışmayı bilmiyoruz, liberalizm ya da devletçilik gibi düşünceler üzerine tartışmak bizim neyimize? Eğitim-Öğretim devletin elinde. Tarikatlara karşı devlet yine eğitimi denetleyebilir. Devletçilik eğitime uygulanabilir. Her neyse konuya dönelim.

12 Eylül darbesini bilirsiniz. İnanç öğrencesi zorunlu oldu, daha geriye gidelim 1950'li yıllarda köy enstitüleri kapatıldı. Günümüze gelelim, Evrim kuramı kaldırıldı. Siz eğitim öğretimi iyi vermezseniz, araştırmaya özendirmezseniz bu insanlar oradan buradan duyduğuna inanır. Akademik araştırma olmaz. Komünizm bir çoğuna göre hainliktir. Tamam, ortak mülkiyeti falan savunur, bende sevmem komünizmi, ancak burada şöyle bir durum var; Halkımız, kişi ideolojisini savunamadı diye o ideolojiyi de kötü sanıyor. Yani insanımız kasıtlı olarak bilgisiz bırakılmıştır, sorun burada.

186 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Psikolojiyle İlgili 10 Sorunuza 10 Cevap! | Sorun Var #6
Psikolojiyle İlgili 10 Sorunuza 10 Cevap! | Sorun Var #6
Kulaklarınız Neden Çınlıyor?
Kulaklarınız Neden Çınlıyor?
Euler Diski Neden Durmuyor?
Euler Diski Neden Durmuyor?
Son Çiçek Salgını Bir Lab Sızıntısı Nedeniyle Başlamış Olabilir mi?
Son Çiçek Salgını Bir Lab Sızıntısı Nedeniyle Başlamış Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close