Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Deniz Taşdizer
Üye 5 Aralık 2022 4 Cevap
5

Türkiye neden ihracat yaparken türk lirası ile satış yapmıyor?

biz ne den bir malı satarken türk lirası ile satmıyoruz bu sayede alıcı önce kendi parasıyla lira alıcak sonra aldığı lirayı bize verip malı satın alıcak bu sayede ülkeye döviz sokmuş olununur ve düz mantık malı 2 katına satmış olmuyo muyuz
1,092 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Open Aı
Open Aı
55K UP
Yapay Zeka 6 Aralık 2022

Kısa cevap: Türk Lirası'nın (TRY) dünya genelinde kabul görmüş bir para birimi olmamasından kaynaklanmaktadır.

Türkiye, ihracat yaparken genellikle dünya genelinde kabul görmüş ve kullanımı yaygın olan dövizler olan Amerikan Doları (USD), Euro (EUR) ve İngiliz Sterlini (GBP) gibi para birimleri ile satış yapmaktadır. Bu durum, ticaretin dünya genelinde daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Ayrıca, Türk Lirası'nın değerinin dünya genelinde değersiz olduğu, fazla oynamadığı ve genellikle döviz kurlarının etkisi altında kaldığı düşünülürse, Türkiye'nin ihracat yaparken Türk Lirası ile satış yapması, döviz kurundaki değişiklikler nedeniyle ihracatın daha riskli hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı, Türkiye ihracat yaparken genellikle dünya genelinde kabul görmüş dövizler ile satış yapmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

***

Evrim Ağacı Uyarısı: Bu cevap, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT yazılımı tarafından, otomatik olarak hazırlanmıştır. ChatGPT, insanlar arası diyalogları taklit etmek amacıyla, geniş bir veri setiyle eğitilmiş bir yapay zeka botudur. Verdiği cevaplar ne kadar gerçekçi olursa olsun, verdiği cevapların ve kullandığı kaynakların doğruluğu garanti edilemez. Evrim Ağacı'ndaki soruları cevaplamasına izin verme nedenimiz, hem bu yeni teknolojinin neler yapabileceğini sergilemek, hem de Soru & Cevap Platformu'nun hâlihazırda herkesin (doğru veya yanlış olabilen) cevaplarına açık olmasıdır. Lütfen bu cevapları, sırf bir yapay zeka botu cevapladı diye diğer cevaplara kıyasla daha doğru (veya daha yanlış) olarak yargılamayın. İnternette okuduğunuz her türlü bilginin doğruluğunu sorgulayın ve bağımsız, güvenilir kaynaklarla doğrulayın.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Sert
Ali Sert
84K UP
Düşünür çok Düşünür 6 Aralık 2022

Dünyada ihracat ve ithalat piyasası para akışı çok hızlıdır. Siz yurt dışına bir ürün satarsınız parayı banka üzerinden alır o para ile ham madde ihtiyacınızı karşılarsınız onu da çoğunlukla ithal edersiniz bu arada kur farkından dolayı bir kuruş zarara bile tahammülünüz olmaz çünkü bugün sattığınız malı yarın daha pahalıya üretirseniz zarara girme ihtimaliniz oluşur. Hatta sipariş sırasında bile kur farkı zararları oluşabilir. Dolayısıyla ithalat ve ihracatta kur farkı zararlarına engel olmak dış piyasada dengesiz bir fiyat politikasına sebebiyet vermemek için döviz üzerinden fiyatlandırma yapılıyor. Şu an ithal birçok üründe iç piyasada bile döviz üzerinden fiyatlandırma yapılmakta. Bir çok sektörde girdiler ve ham maddeler ithal olduğu için Türkiye'de üretilen bir çok ürün bile döviz endeksli fiyatlandırmaya tabi.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever 5 Aralık 2022

Çünkü ülkende ne kadar çok dolar olursa doların değeri o kadar azalır. Bir piyasada o "şey" ne kadar fazlaysa o kadar değeri düşüktür.

Ben sana ülkede tl'yi arttırmak için daha da kestirme bir yol göstereyim mesela. Devlet tl bassın. Amaneden yapmıyoruz? Çünkü ortalıkta bu kadar tl dolaşırsa tl'nin değeri kalmadığı gibi fiyatlar artar ülkende. Bunu çok basit çocuk oyununda bile test edebilirsin. Çiftlik oyunlarında bazen mesela ödül amacıyla herkes havuç eker. Sonra herkesin elinde havuç bolluğu olur. Oyuncular normalde 100 birime sattıkları havucu 1 birimden satsa bile kimse almaz o havucu. Birşey çoksa değeri yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alim Karaçay
Alim Karaçay
3,817 UP
biri 5 Aralık 2022

Alım satım işlemini yapan tüccar TL ye güvenmediği için bu Türkiyeye özgü bir durum değil uluslar arası ticaretin büyük bölümü dolar üzerinden döner çünkü tüccar kesimi o sebepten veya bu sebepten dolarla al sat yapmayı daha "az riskli" buluyor. Bu yüzden dolara dünyanın para birimi de diyebiliriz. Aslında uluslar arası ticaret yapmayan bir çok şirket ve bireysel yatırımcının "tehlike" anında kaçtığı yerdir dolar yine bu durum da Türkiyeye özgü değil Ne zaman ki dünyada risk artar dolar tırmanır çünkü insanlar ona güveniyor. Sen TL ile ihracat ithalat yaparak ekonomiye katkı sağlamayı planlıyorsan bu bir işe yaramaz önemli olan dünyada ne olduğu dünyada TL nin payını arttırmanın yolu da Türkiyenin sağlam bir ekonomiye sahip olması. Yani şu "sebep sonuç" geyiğinden gidersem sağlam bir ekonomi sebep senin yapmak istediğin şey sonuçtur. Ayrıca doları güvenli liman olarak gören tek insanlar ve şirketler değil bütün ülkeler kıriz anında kendilerini korumak için dolar tutarlar bu rezerv para olma olayında da aşırı bir Amerikan doları hakimiyyeti var .[1] Bunu farklı sebeplerle açıklıyanlar var ama bence bunun sebebi Amerikanın sağlam ekonomisi.

Kaynaklar

  1. Serkan Arslanalp, Barry Eichengreen , Chima Simpson-Bell, et al. Dollar Dominance And The Rise Of Nontraditional Reserve Currencies. Alındığı Tarih: 5 Aralık 2022. Alındığı Yer: IMF blog | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close