Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ege Açar
Ege Açar
105K UP
Üye
4

Türkiye bir tarım ülkesi olmadığı halde, ve bilim gibi önemli ileri teknolojilere çalışmak yerine tarım ile neden uğraşıyor?

Ülkemizin %40 kadarı tarım arazisine müsait , şu an olan tarım arazilerinin %20 nadasa ve geri kalanlarıda hasat biçmeye öncelik veriyor Bu kadar tarım yapıp yinede yurt dışından ithal ettiğimiz ürünler yerine bilim ve teknoloji alanı üzerine çalışılmıyor.
391 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Verdiğiniz rakamlar yıllara göre belirli oranlarda değişiklik gösteriyor olsa da tam olarak doğru değil ya da olsa bile bu rakamlar Türkiye'nin bir tarım ülkesi olmadığı anlamına gelmez.

Tarım ülkesi demek ne demek, o da ayrı bir konu ama temel olarak tarım yapabilmek için gerekli temel bileşenleri barındıran coğrafyalara tarım coğrafyası demek yanlış sayılmaz. Bunlar verimli toprak, su ve uygun atmosfer koşullarıdır. Ve bunların varlığı açısından ülkemizi değerlendirecek olursak Türkiye'nin bir tarım ülkesi olmadığını iddia etmek pek de ikna edici bir iddia sayılmaz. Ki birçok tarım ürününde, toplam tarım üretiminde, yapılan ihracat rakamlarında Türkiye hiç de kötü durumda sayılmaz.

Son yıllarda Türkiye'nin çok yanlış tarım ve ekonomik politikalar güdüyor olması, yine ülkemizin bir tarım ülkesi olmadığı anlamına gelmez. Ve ayrıca bir ülkenin tarıma yatırım yapması, teknolojiye yatırım yapmadığı ya da bir ülkenin teknoloji yatırımı ve tarımsal yatırım arasında bir tercihte bulunması da gerekmez. İkisi de çok önemli olan konular. Makul oranda iki alana da yatırım yapmak şarttır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim ve teknoloji üzerine çalışmak zaten tarımın da bir alanı. Tarım zaten bir çok bilimsel konuyu içeriğinde barındıran çok genel ve kapsayıcı bir alan. Tarım bir araştırma, bir çalışma ve geliştirme alanı olarak kimya, meteoroloji, jeoloji, hidroloji, mikrobiyoloji, botanik vs. daha bir çok bilim dalından beslenir ve hatta onları besler. Buna göre tarım üzerine çalışmak zaten bilimsel bir çalışmadır. Arada bir ayrım ve bir tercih noktası yok. Botanik çalışacağımıza elektronik çalışalım gibi bir ayrım koymak da pek doğru değil. Tüm bilim dalları değerli ve önemli.

Özetle Türkiye bir tarım ülkesidir ve hem beslenme gibi çok temel bir gerekliliği karşılamak, hem ekonomi gibi günümüz dünyasının vazgeçilmez alanında başarılı olmak hem de bilimsel araştırmalara katkı sağlamak için her şekilde tarıma çok önem vermeliyiz.[1]

Kaynaklar

  1. 1000 Çiftci 1000 Bereket. Türkiye’nin Tarım Haritası - 1000 Çiftci 1000 Bereket. Alındığı Tarih: 5 Ocak 2024. Alındığı Yer: 1000 Çiftci 1000 Bereket | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci

Ekonomik olarak en gelişmiş toplumlarda bile tarıma önem verilir, çiftçilik ve hayvancılık teşvik edilir hatta sübvanse (karşılıksız para, malzeme yardımı) edilir. Ülkelerin stratejik planlamalarında her dönem öncelikli konu olmuştur. Bu oldukça mantıklıdır da, elinizdeki akıllı telefonu veya teknolojik bir ürünü yiyemezsiniz.

Konu bizim açımızdan da önemlidir[1]. Dünya nüfusunun 8 milyarı geçtiği şu günlerde gelecekte çok daha önemli olacağını kestirmek zor değil. Talebin aşırı artması fiyat dengesizliklerini de beraberinde getirecektir. Ukrayna-Rusya savaşında yağ ve buğday fiyatlarının bir anda nasıl arttığını hatırlayın. Tarım ve hayvancılığın, ekonomik bağımsızlığın en temel gerekliklerinden olduğunu düşünebiliriz.

Sanayi toplumu olmayı başaramamış (yarı sanayileşmiş veya sanayisi gelişmekte olan ülkeler grubundayız) bir ülkenin bilim ve teknoloji ülkesi olmasını beklemek fazla iyimserlik olacaktır. Sadece kaynakların aktarılması ile başarılabilecek bir konu da değildir. Bilim kurumlarının başında alakasız yöneticilerin bulunması, üniversite yöneticilerinin ideolojik fikirlere göre seçildiği bir ortamda kaynaklarınızı çar çur etmekten başka bir işe de yaramaz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. İstemi Parman | DIŞ TİCARET. Dünya’da Ve Türkiye’ De Tarim Ve Tarim Politikalari | İstemi Parman. (11 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2024. Alındığı Yer: İstemi Parman | DIŞ TİCARET | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close