Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Özden
Ahmet Özden
11K UP
Üye
7

Türkiye Astronomi ve Uzay Bilimlerinde ne düzeyde?

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de 3 tane Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü var peki bunları eğitim düzeyleri ne seviyede? Bu bölümlerden mezun olarak ayrılındığında ne gibi iş olanaklarına sahip olunabiliyor? Türkiye için bu bölümün bir geleceği olabilir mi? Neler tavsiye edersiniz?
539 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Pınar Oruç
Pınar Oruç
1,448 UP
Fizikçi, Araştırma Görevlisi.

Hepsi için konuşmam doğru olmaz ama Ankara Üniversitesi için kısa bir bilgi verebilirim. Zamanında bir kaç seçmeli ders almıştım ve denk gelen hocalar kanımca iyi değildi. Ya seçmeli ders olduğu için çok sallamıyorlardı ya da seçmeli dersi veren hocalar verimli değildi. Bölüm içinden bir kaç arkadaşım oldu onlardan öğrendiğim kadarıyla iyi ve kötü hocalar mevcut. Geçenlerde tren kazasında hayatını kaybeden bir öğretim üyesi, zamanın rektör yardımcısıydı o yüzden rasathanenin kurulması bazı bilimsel çalışmaların yapılmasında maddi olarak oldukça destek sağlamış bölüme. Ama şimdiki hali nasıldır çok bilemiyorum. Fakat mezun olduktan sonra çok sıkıntılı süreçler geçiriyorlar. Çünkü iş imkanı yok denecek kadar az. İşte senede bir kaç kişi Diyanet işlerine giriyor. Oruç ve namaz vakitlerini ayarlamak için. Ama o iş açıkçası bana hiç tatmin edici gelmedi o kadar oku uğraş yaptığın iş bu olsun. Zaten bölüm çok az olduğu için akademik camiada da yer çoktan öte neredeyse hiç bulunmuyor. Özel sektöründe zaten mümkünatı yokmuş. Geneli ya yurtdışına çıkıyor. Türkiye'de kalmayı tercih edenlerde akademik hayatına fizik bölümünde devam ediyor. Benim gözlemlediğim bu oldu.

Yakın zamanlarda uzay ajansı kuruldu fakat nasıl işler yaparlar gerçekten iyi olur mu ondan açıkçası kuşkuluyum ama yönetimde ve görevli olan insanlar gerçekten idealistlerse güzel işler başarabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

136 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hüseyin Açar
Fizik Öğrencisi

Merhabalar Erdoğan Ahmet,

aralık 2018 tarihinden 15 sene önce Milli Güvenlik Kurulunda(MGK) da bir uzay ve havacılık dairesi kurulması 2010'lu yıllarda da kendi astronotumuzun uzaya çıkması ve hatta 2015 yılına varıldığında marsa gidilmesi ve araştırmalar yapılması haberlerini yerel basında bir müddet işitir olduk. Aynı grup 2010 yılında yerli arabamız yollarda, milli uçağımız göklerde gibi gerçeği yansıtmayan haberler yaparak olmayan durumları varmış gibi gösterdiler. Bunun en büyük kanıtı ise 2020 yılında halen yerli bir otomobilimizin ve uçağımızın olmamasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Mars'a uzay aracı göndermeyi bir kenara bırakalım ESA( Avrupa Uzay Ajansı ) ile ortak bir uzay çalışmamız bile bulunmamaktadır. Kaldı ki NASA'dan bahsetmiyorum bile. Lakin gel gelelim NASA amblemli tişörtlerin en çok satıldığı ülke olduğumuzu anlamamız bu kadar zor olmasa gerek.

Sonuç olarak yapılması gereken adımlar bellidir. Kararlı ve dünyada bilime değer anlamında saygı görmüş bir üniversitede kurulacak enstitü ile bu iş başta Avrupa daha sonra NASA gibi ulusal uzay merkezleriyle yapılacak ortak çalışmalarla eminim ki 5 yıl içerisinde ilk insanımızın uzaya hatta 7 yıl içerisinde kendi aracımız ile de uzay keşfine çıkabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Gelecekte ismini geç yazılan Türkiye tarihine yazdırmak istersen ve şansın bu paralel evrende yâver giderse tabi, naçizane tavsiye uzay ve astronomi bölümü okumak için elinden geleni yapman olacaktır.

İyi çalışmalar

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close