Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Türk çocukları hangi yaşta yabancı dil öğrenmeli? Ve bunu hangi yöntemle gerçekleştirmeleri daha doğru olur?

Türkçeyi tam olarak öğrenmeden yabancı dil öğrenmenin doğru/yanlış olduğu yönünde farklı görüşler var. Ve eğer öğrenmek doğruysa Türkçe bilen bir çocuğun örneğin İngilizce öğrenmesinin en kolay teknik yolu ne olabilir
398 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kutay Calapoğlu
Kutay Calapoğlu

Bunu "Türk çocukları" olarak değil de genel olarak şöyle sorabilirsek eğer: Bir insan kaç yaşında ana dili dışında ki dillere de maruz kalmalıdır ki hayatında dil öğrenimi ve kullanımı bir sorun olmasın? Bu soruya sizin için şöyle bir cevap verebilirim:

Genellikle 4 ve üzeri dil bilen(istisnalar elbette var) insanlar küçük yaşta aileleri tarafından en az iki veya üç dile maruz kalan kişiler oluyor. Bu sorunuza en güzel yanıtı aslında sinir bilimciler verebilir. Daha önceden edindiğim bilgiler ışığında size şunu söyleyebilirim ki 4'le 7 yaş arasında insanlar da sinaps budanması oluyor ve bu süreç içerisinde ve bildiğimiz üzere beynin bilgiyi sünger gibi çekmesinin de en güçlü olduğu yıllar olan bu zaman içerisinde yabancı dillere maruz kalması daha avantajlı gözüküyor. Konumuz eğer bir çocuk nasıl daha iyi öğrenebilir sorusunun cevabı o dile de ana dili gibi maruz kalması. Aslında ana dilini nasıl öğretiyorsak aynı şekilde. Bir diğer soruya gelirsek yine kendimce faydalı olacağını düşündüğüm temeller olmalıdır:

Tüm Reklamları Kapat

1 Ana diline hakim olmak ve öğrendiğimiz dil ile kendi dilimiz arasında yorumlama yapabilmek ve o dili kültürüyle birlikte kavrayabilmek.

Çok basit bir örnek ile: İngilizce:I am going to... Türkçe:(Ben) Gidiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Türkçe de tek kelimeyi türeterek yazarken ingilizce de 4 tane kelime kulanıyoruz. Türkçe fiillerden türetilen bir dil olmasıyla birlikte ingilizce de gördüğümüz irregular gibi kavramlar da bize biraz yabancıdır. Bu yüzden kendi dilimize hakim olmazsak yabancı dili anlamamız ve kullanabilmemiz pek mümkün olmayacaktır.

2 Neden öğrenmen gerektiğini bilmek

Ağız yoluyla dil(oral iletişim) özünde insanların daha kompleks bir şekilde iletişime geçmesini sağlamış ve medeniyetlerin oluşmasına yol açmıştır. Beden dili ile bir kaplanın pusu kurduğunu anlatabiliriz belki ama şu diyalogu oluşturamayız: "5 dakika sonra buradan bir ceylan sürüsü geçecek ve bir kaplan sürüsünün onları avlamaya geleceğini hepimiz biliyoruz değil mi? O zaman bizde pusu kurup en kötü kaplanlardan kalan artıkları(ilik vb.) yiyebiliriz". Kısacası dil bir araçtır ve dil öğrenimine karşı bir tutkunuz yoksa işinize yaramayacak dili öğrenmeniz çok mantıksızdır hele ki bu devirde elimizdeki telefonla simultane çeviri yapabilen uygulamalara erişebilirken.

Zevk için mi öğreneceğim?

İş için mi?

Akademisyen olacaksam branşım için mi? gibi gibi sorular sormalısınız.

3 Yöntem bulma

Dil öğrenmek zeka işi değildir ve herkes bir çok dili öğrenebilir, konuşabilir. Yukarıdaki ilk 2 temel konuda bir probleminiz yoksa, dil öğrenmek için yapacağınız şey gününüzün belli bir bölümünü o dili öğrenmek için zaman ayırmak olacaktır. Okumadan, izlemeden, dinlemeden,yazmadan ve konuşmadan hiç kimse(istisnalar dışında) dil öğrenemez. Bu işin bir püf noktası ya da yöntemi varsa o da o dile zaman ayırmak, onu öğrenmek istemektir.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda yazdıklarım tamamen kendi fikir ve tecrübelerime dayanıyor. Herhangi bir spesifik kaynaktan değil tecrübelerim ve daha önce ki bir çok araştırmamdan gelen bilgilerimle verdiğim bir cevaptır. Dil bilim ile ilgilenmiyor ve bu konuda da bir yetkinliğim yoktur. Lâkin yine de bunları destekleyecek kaynakları size sunabilirim.

Ek not: Polygotların bir gününü veya nasıl dil öğrendikleri ile ilgili vlog ve videolara bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Pomodoro tekniği, zihin haritaları, flash card(quizlet uygulamasını önerebilirim) tekniği gibi yöntemlere bakabilirsiniz.

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sinan Canan - Değişen Beynim. (21 Mart 2020). Alındığı Tarih: 21 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Türk
Mehmet Türk
44K UP
Akademisyen

Nerede yaşadığınıza bağlı? Türkiye'de veya yurtdışında yaşamanıza göre yanıt değişir.

Türkiye'de yaşıyorsanız:

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan araştırmalar, çocukların dil gelişiminin, yani ana diline hakim olma yaşının 5 yaş olduğunu söylemekte. Ana diline hakim olmadan bir çocuğun yabancı bir dil öğrenmeye başlaması, ana dili gelişimini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle 5 yaşından önce ana dili dışında bir dile maruz bırakmamak gerekir. En ideal yaş 6 ve sonrasıdır.

Yurtdışında yaşıyorsanız:

Diğer yandan çiftdillik, çok daha erken yaşlarda başlayabilir. Ancak bunun için doğal olarak farklı kişiler ve farklı ortamlarda farklı diller konuşulması gerekir. Bu da Türkiye'de yaşayan bir kişi için olanaksız. Yani eğer bir Avrupa ülkesinde yaşıyorsanız, çocuk evde Türkçe, dışarıda yabancı dile maruz kalıyorsa, çift dilli olabiliyor. Ancak Türkiye'de yaşayan bir çocuk için bu olanaksız. Çünkü ailesinden ana dilini öğrenecek, dışarıda da ana dili konuşulacak. Ailesinin yabancı dil konuşması ise yapaay bir durum olduğundan, çocuğun dil gelişimini olumsuz etkileyecektir. Çift ana dili bu koşullarda olanaksızdır.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dil Gelişimi. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close