Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mirhasan Aliyev
Mirhasan Aliyev
2,309 UP
Üye
1

Tüm sorunları bir gün çözecek olursak, toplum nasıl yaşar?

Problem çözmekten kaçınarak monotonlukdan "kurtulmak" mantıklı değil tabi ki, bu yüzden kendimize küçük sorunlar çıkarmak iyi bir çözüm gibi duruyor, ama bunu topluma uygularsak ne olur? Ve hem de bu geleceğin problemi gibi görünüyor, çünkü artık batı ve ya avrupa toplumlarında modernlik artıyor, ve bunun getirdiği sorunlar da çözülüyor yavaş yavaş
281 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Soru oldukça sorun da olacak gibi geliyor!

Tüm sorunların çözülebilmesi için zamanın akışının bir noktada durması ve o güne kadar birikmiş tüm sorunların çözüme kavuşturulmuş olması koşulu zorunludur.

Ancak zamanın akışı devam ettiği sürece ve insanlar için “yarın” ifadesi sadece gelecek olarak değil de aynı zamanda bir belirsizlik içerdiği sürece, kelime kökeni soru olan sorunun bitmesi mümkün görünmüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Neticede her yeni gelen gün yeni şeylere gebe demektir ve bu gebelik illaki yeni sorulara vesile olacak ve soruların cevabına yönelik her çaba aslında soruyu bir sorun olarak görmek anlamına gelecektir. Sonra yine ve yeniden…

Bir sorunun çözülebilme koşulu o sorunun yaşanmış olmasını zorunlu kılar, yani geçmişe özgü olmasını. Ancak gelecek daima gelecektir ve bu olduğu sürece de, soru ve soruya cevap arayışı (Sorun olarak tespit ve çözüm arayışı) devam edecektir.

Sorunun sorun olup olmadığı büyük veya küçük oluşuna göre değerlendirilmez. İster maddi temelli ve herkesi ilgilendiren yaşamsal bir içerikte de olsa (savaş, göç, salgın hastalık gibi) , ister bireysel ve sırf iç sıkıntımızdan kaynaklı da olsa sorun, büyük ya da küçük sorundur.

Batının sorunları çözdüğü tespiti görelidir. Evet, birikmiş onca sorunu çağdaşları olan geri kalmış ve üçüncü dünya ülkelerine nazaran çok daha etkili ve hızlı çözdüğü doğrudur. Ancak modern yaşamın kendinden kaynaklı ve sürekli kendini yenileyen sorunlarını da görmek lazım. Yabancılaşma, bireycilik, çevre kirliliği vb. gibi…

Tüm Reklamları Kapat

Batıyı tek başına ele alıp tüm dünyadan yalıttığımızda nispeten sorunlarla daha az boğuştuğunu söyleyebiliriz. Ancak kendileri dışındaki dünyaya transfer ettikleri sorunları da hesaba kattığımızda ve küresel ölçekte düşündüğümüzde, aslında modern batının var olan sorunlara kat kat yeni sorun eklediğini de görmek lazım.

Finanse ettiği savaşlar, üçüncü dünya ülkelerine taşıdığı sanayi ve bunun yarattığı çevre sorunları, ihraç ettiği çöpler ve göreli refahlarının kaynağı olan üçüncü dünya ülkeleri ile yoksul dünyanın sömürüsüne dayanan, neden olan yokluk, yoksulluk, adaletsizlik vb.

Diyelim ki dünya bir gün tek bir ad altında birleşti ve teknoloji o kadar gelişti ki; bugün sorun olan birçok şey (Hastalıklar, açlık, savaşlar, çevre kirliliği vb.) çözüme kavuştu, sömürü ortadan kalktı ve tüm insanlık tek yürek hareket etmeye başladı.

Bu durumda bile zaman akmaya devam edeceğinden ve dünyamız evrenden yalıtık olmadığından, en yakın güneş sistemimizdeki her şey ve ötesi evrendeki her gelişme, değişme vb. bizlere de yansıyacağından; ne sorularımız bitecek ne de bu sorulara cevap arayışımız. Dolayısı ile her cevap arayışımız bir sorunun tespitinin aynı zamanda adı olduğundan sorun da bitmeyecek. Ve çözümler de tabi ki…

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close