Yazılım programları bildiğim kadarıyla şoyle çalışıyor.Metinsel kodu 1 ve 0 a çeviriyor.Yazılım programı olmadan yazılım yapılacaksa tüm 1 ve 0 lar manuel yazılmalıdır.Bu yüzden ilk bilgesayar kodu çok zor.
Programlama dilleri bir çok farklı gruba ayrılır. Bunlar High, Mid, Low ve Machine diller olarak adlandırılır. Tahmin edebileceğiniz gibi makine dili denilen en düşük seviye Binary yani ikiliik sistemdir. İkilik sistemde transistörler ve onların bir birleri ile kurulan mantıksal bağlantıları yolu ile veri işlenir.
Popüler ve bilinen bir çok programlama dilleri genelde High veya Mid level diye kategorilendirilmiş dillerdir. En popülerlerinden bahsedecek olursak JS, Pyhton ve bir çok .NET dilleri (C#, VB.Net) gibi diller High level dillerdir. Bu diller temelde belirli mantıksal işlemler doğrultusunda yazılan programı Assembly adı verilen bir programlama diline veya Binary dizilerine dönüştürülür. Detaya girmedim ancak bu dönüştürme işleminde genelde bir çok katman vardır ve temelde bu katmanların asıl amacı programı Makine diline çevirmek.
Makine dili ile bir program geliştirmek zaman açısından çok maliyetli ve pratikte de çok zor olduğundan, zamanla katman katman insanların daha iyi anlayıp okuyup geliştirebilecekleri Low, Mid ve High level dediğimiz dillerin geliştirilmesine sebep olmuştur.
Tüm Reklamları Kapat
Makine diline yani ikilik sisteme çevrilen bu kodlar belirli mantıksal bağlantılar ile donanımların (işlemci vb.) içlerinde bulunan transistörler yardımı ile yorumlanır. Bu yorumlamayı yapan şey aslında donanımı tasarımıdır. Transistörlerin mantıksal bağlantıları yani mimarileri. Bu mantıksal bağlantılara aslında Logic Gate yani Mantık Kapıları deniliyor.
Yukarıda gördüğünüz bu Logic Gates ile tasarlanan donanımlar günün sonunda ikilik sisteme çevrilmiş kodları en basit anlatımı ile elektriğin olup olmama durumuna göre işleyip çıktı veriyor.
Cevabı bilgim dahilinde, olabildiğince yüzeysel ve kısa tutmaya çalıştım ancak bu konu çok geniş bir konu. Umarım temel mantığı anlatabilmişimdir.
6
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı Premium'a katılın, her geçen gün artan ayrıcalıklarından faydalanın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Evrim Ağacı olarak, bilimin ulaşmadığı hiçbir köşe bırakmamak üzere çalışmaya devam ediyoruz. Ama hedeflerimize ulaşabilmek için sizin gibi bilimseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Evrim Ağacı, hiçbir dış kaynağın desteği olmadan, neredeyse tamamen sizlerin katkılarıyla yola devam ediyor. Türkiye'ye bilimin ateşini yazmamıza yardım edin! Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Bizler, ortalama bir yıldızın etrafında dönen, önemsiz bir gezegeni üzerinde bulunan, fazlaca gelişmiş bir maymun türüyüz. Ancak biz, Evren'i anlayabiliyoruz. Bu, bizi özel kılıyor.” Stephen Hawking
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).