Bunu hhesaplamak için birçok faktöre bakmak gerekiyor ve bu konuda Drake Denklemi bize bir yol gösteriyor diyebiliriz. Bu denklem yıldızların ne sıklıkta oluştuğundan, bunların çevresinde gezegen sistemi olup olmadığına; yaşamı destekleyebilecek gezegen sayısından, o gezegenlerde gerçekten yaşam oluşma ihtimaline kadar birçok şeyi hesaba katıyor. Hatta o gezegenlerde akıllı bir yaşam gelişse bile, bunun ne kadar ileri gidip, dışarıya sinyal gönderecek teknolojiler üretebileceğine ve bunu ne kadar süre devam ettireceğine kadar detaylar mevcut.
Son yıllarda yapılan araştırmalar bazı konularda daha net tahminler yapmamızı sağladı. Mesela Samanyolu’nda her bir yıldızın ortalama 1.6 gezegeni olduğu tahmin ediliyor ve bu da galakside yaklaşık 160 milyar gezegen olduğu anlamına geliyor. Fakat bu gezegenlerde gerçekten yaşam var mı ya da akıllı bir yaşam gelişme ihtimali nedir gibi sorularda hâlâ büyük belirsizlikler var. Bu da uzayda yaşam olasılığını kesin olarak hesaplamayı oldukça zorlaştırıyor.
Kaynaklar
- T. E. O. E. Britannica. Drake Equation | Searching For Et, Seti, Habitable Planets | Britannica. (27 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı