Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Leba
Enes Leba
2,364 UP
Üye
2

Tüm hücrelerde aynı dna olmasına rağmen neden gözlerimizde kıl çıkmaz?

Aktif pasif genler bulunur, göz hücreleri kıl ile ilgili gen bölgelerini pasif edeceğini nasıl bildi? Yani göz olusumunda kıl oluşmaz hücre bu genin olmaması gerektigini nasıl biliyor nasıl tespit ediyorlar? Umarım sorumu anlatabilmisimdir. Yani özetle gerekli bir genin aktif diğer gereksiz genlerin pasif olacağını nasıl tespit ediyorlar
1,655 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
B Polat
B Polat
323K UP
Bilim Meraklısı

Maalesef henüz sorduğun sorunun cevabı tam olarak bilinmiyor. İnsanda ortalama 200 farklı çeşit hücre var. Bunlar hep aynı DNA'yi taşısalarda, her hücre kendi işine yarayan proteini üretmek için DNA'nın sadece belli kısmını okuyor.

Protein sentezi
Protein sentezi

Embriyolojik gelişim esnasında (tahmine göre) hücreler bulundukları konumları itibari ile kimyasal mesajlaşma ile haberleşerek farklılaşmaya başlıyorlar. Kimisi kas hücresi oluyor, kimisi sinir, kimiside başka bir doku hücresi bu farklılaşan hücreler DNA'nın kullanmadığı kısımların erişemez hale getiriyor. Hangi bölgeyi okutacağıda DNA'nın makara gibi sarıldığı Histon'ların yol oynadığı biliniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Hücre, biyolojide en çok üstüne çalışılan alanlardan bir tanesi. Yakın gelecekte bu soruların cevabını çok daha net öğrenmeyi umut ediyoruz.

[1]

235 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Coffey. How Does Dna Know Which Job To Do In Each Cell?. (19 Temmuz 2021). Alındığı Yer: livescience.com | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close