Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Tüm Gezegenler Güneş Etrafında Neden Aynı Yönde Dönüyorlar?

zamanında , gezegenlerin güneşe doğru geliş yönü , güneşin sağından olmuştur , bu sebep ile gezegenler güneş etrafında , saat ibresinin tersi yönde dönerler , gezegenlerin kendi etraflarında dönme sebebi ve yönü ise , çekirdeklerinin dönüş yönünden dolayı kaynaklanır , çekirdek sağa dönüyor ise , gezegen komple sağa döner , çekirdek sola dönüyor ise gezegen komple sola döner .
17,188 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
202K UP
Astrofizik meraklısı...

Aslında bütün gezegenler aynı yönde dönmüyor. Venüs ve Uranus ters yönde döner.

Gezegenler, yıldızımız doğarken şekillenmiştir. Sonradan başı boş gelip, güneş sistemine dahil olmuş değiller.

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda astronomlar tarafından kabul gören Güneş Sistemi modelimimizin oluşumu; 4.6 milyar yıl önce dev bir moleküler bulutun, küçük bir kısmının kütle çekimi etkisiyle çökmesi sonucu başladı. Çöken kütlenin çoğu merkezde toplandı ve Güneş'i oluşturdu, geri kalanı gezegenleri, uyduları, asteroitleri ve diğer küçük gök cisimlerini oluşturdu.

Toz bulutu çökmeye başladığında, gezegenler de toz halindeydi. Yıldızımız oluşmaya başladığında, toz bulutu bu çöken kısım etrafında zaten dönüyordu. Gezegenler yavaş yavaş oluşmaya başlarken bile yörüngeleri hemen hemen belliydi ve toz bulutu ne tarafa dönüyorsa oluşan gezegenler de aynı yönde dönmeye devam etti.

Asıl önemli olan, Venüs ve Uranüs'ün ters yönde dönüyor olması ama o konu biraz uzun.

4,356 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barry Gwen
Barry Gwen
7K UP
uzay

2011 yılında yapılan simülasyonda küçük bir çarpışmanın, Uranüs'ü dönüşünü 98 derecelik bir açıya getirdini öne sürdüler. Başka bir açıklama ise Uranüs’ün bir zamanlar büyük bir uyduya sahip olduğu ve bunun kütleçekim gücünün, gezegenin yana dönmesine yol açtığı. Sonunda uydu, başka bir gezegenin çarpmasıyla yörüngesinden çıkmış olabileceğiydi.

Venüs ise tam dönüşü, 243 Dünya günü alıyor fakat Güneş’in etrafında dönüşü sadece 225 gün sürüyor. Gökbilimciler, Güneş’in güçlü kütleçekim etkisinin, Venüs’ün yoğun atmosferini çektiğini, bunun atmosferde gelgit oluşturduğunu ve diğer gezegenlerden gelgitsel çekimler geldiğini, tüm bunların birleşerek gezegenin dönüşünü tersine çevirebildiğini düşünüyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

2,647 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sciencealert. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Cosmoquest. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close