Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umaru 009
Üye 19 Eylül
3

Tüm bu eşyaların isimlerini kim koydu ve bunun ispati nedir?

914 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 21 Eylül

Dil canlı bir organizma gibidir, gelişir, değişir ve ölür.

Dilin omurgasını sözcükler oluşturur.

Sözcüklerin isim veya sıfat şeklinde ilk türetilişi ile ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen ağırlıklı görüş doğanın ( doğadaki seslerin) taklidi sonucu ortaya çıktığı yönünde. Ki, bugün hala bu sözcükler kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu alanla ilgilenen bilimin adı etimolojidir ( Kökenbilim).

Dili oluşturan sözcüklerin kökenini, hangi dile ait olduklarını, ne zaman ortaya çıktıklarını vb. araştırır.

Kimi bilim insanları, ritmin ve buna bağlı salınım hareketlerinin (Dansın) dilden ve içerdiği sözcüklerden önce ortaya çıktığını, bunun ilkel komünal dönem toplumunun ortaklaşa yaşamının kollektif ( aynı anda ve birlikte) iş sürecinin zoraki bir çıktısı olduğunu ve ritim, büyü, dans üçlemesi ile ilk yaratılan sözcüklerin şiirin atası olduğunu savunur. Nitekim halen şiiri şiir yapan en önemli şey az sözcük ile çok şey anlatmasının yanı sıra ritimdir. ( Heyyamola)

Halen bazı köylerimizde imece usulü iş yaparken nefes verme ile çıkarılan hay, oyuk bir taşın içinde ( curn) buğday döverken çıkarılan çuf, denizde kürek çekerken denizcilerin ortak söylediği heyyamola vb ritmik sesler gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar hem ortaklaşa işin eş zaman ve güdüm içinde yapılması için ( bir iki üç şimdi misali) süre ayarlamasına hem de işin gerektirdiği sistematikte düzenli nefes alıp verme işine yarıyordu.

İşte gerek doğanın taklidi gerekse ortaklaşa yaşamın eşgüdüm ve eşzamanlı ortaklaşa iş yapma mecburiyeti muhtemeldir ki ilk basit sözcüklerin açığa çıkmasına vesile oldu.

Gerisi benzer olgular için ilk türetilen üzerinden türetme, ekleme, çıkarma işi.

Toplumlar geliştikçe ve farklı toplumlar ile temas ettikçe , zaten yaşayan ve sürekli gelişmeye yatkın olan diller ve içerdikleri sözcükler gelişti.

Kuvvetle muhtemel ilk türetilen sözcükler de nesneleri birbirinden ayırmaya yarayan isim ile karşılaşılan olay ve olguların niteliğini tanımlamaya yarayan sıfatlar oldu. En azından okuduklarımdan aklımda kalanlar bunlar.

İspata gelince; Sümerlerden sonrası için ( Yazının icadı) ve günümüze değin türetilen çoğu kelimenin kökenlerine inilebiliyor. Bu alanla ilgilenen bilim dalının adını yazının başında vermiştim .

Ancak yazılı tarihten öncesine dair olanla ilgili bilimsel temelde kuvvetle muhtemel tahminlerde bulunabiliriz ancak elimizde yazılı somut bir veri yok.

Fakat bu tahmin, günes ile aramızdaki mesafeyi fiili olarak hiç elimize bir ölçü aleti almadan ölçebilmemizden, bizden milyarlarca yıl önce dünyada olup bitene yönelik isabetli tahminlerde bulunmamızdan, türümüzün ve canlıların hikayesini tartışmaya yer vermeyecek isabetle anlatan evrimden daha az isabetli bir tahmin değildir. Başka kanıt sunanam...Sevgiyle...[1]

Kaynaklar

  1. George Thompson. (1996). Marksizm Ve Şiir. Yayınevi: Adam Yayıncılık. sf: 78.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Asım Özmen
Asım Özmen
9K UP
Öğrenciyim 19 Eylül

Bu sorunun tam bir cevabı olduğunu sanmıyorum,fakat derin düşünürsek bizim isim olarak adlandırdığımız kavramlar aslında o varlıkları açıklıyorlar yani onlara ismi biz vermedik isimleri kendileri seçtiler gibi oluyor.Biraz saçmaladım gibi biraz daha açıklamaya çalışayım çatal örneği üzerine gidelim çatalın sözcük anlamı çatalı tarif ettiği için onun adı çatal ismini çatal koymak tamamen dillerin evrimsel sürecinden gelen bir hareket bizdeki çatal ingilizcede fork oluyor.Ama sözcüklerin ilk olarak varolmasının sebebi sözcüklerin temsil ettiği şeylerin var olmasıdır.Uzun ve düzgün bir tahta olmasaydı sopa kelimesini sözcüklerimizde bulundurmamıza ihtiyaç olmayacaktı

Kaynaklar

  1. E. Bingöl. Bir Dil Nasıl Ortaya Çıkar? - Arkeofili. (17 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 19 Eylül 2024. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close