Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Seyit Çakmak
Üye 8 Eylül 5 Cevap
15

TÜBİTAK'ın yayınladığı Bilim Çocuk ve Bilim Genç gibi dergiler hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Örneğin içerikleri ne kadar güvenilir? Evrim gibi konulara yaklaşımları nelerdir?
1,070 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Mustafa Merthan Merdoğlu
Bu derginin eski okuru 13 Eylül

Çocukluğumda çok severek okur ve kartlarıyla da oyunlar oynardım. Hatta hâlen bine yakın kartını saklıyorum. Her ay babam bana getirirdi ve havalara uçardım o derginin geldiği gün. Biyoloji ve Astronomi konuları başta olmak üzere her yazıyı keyifle okur, ezberlerdim. Ama hâliyle, büyüdükçe bu alışkanlığımı kaybettim.

Bu yılın başlarında caddede yürürken bir tekel bayiinde Şubat 2024 sayısını gördüm. Kapağında Axiom Mission 3 kapsamında uzaya gönderdiğimiz ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı bulunuyordu. Bunun hem koleksiyon değeri olacağını düşündüğüm için hem de nostaljik sebeplerden kapağındaki yazıya dikkat etmeden aldım. Eve gittiğimde çantamdan çıkarıp baktım ve kapağında "Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Görevi" yazıyordu. Ve aynı tanıtımın yapıldığı logo tasarımları çıkartma şeklinde derginin eki olarak içindeydi.[1]

Meselenin siyasi boyutuna girmeyeceğim. Ben yalnızca çocuklara hitap eden popüler bilim dergisinde yanlış bilginin alenen verilmesi ile ilgileniyorum ve bu gerçekten çok çirkin. TÜBİTAK bu şekilde çarpıtmalarla ülkeyi yücelttiğini sanarken aslında alay konusu oluyor ve bunun farkında bile değiller.

Tüm Reklamları Kapat

Bahsettiğim gibi, çocukluğumun çoğu bu dergiyi okumakla geçti ve bu zamana kadar Evrim kuramına dair tek bir satır okuduğumu hatırlamıyorum. Evrim kuramından bahsetmek zorunda olunan yerlerde ise genelde "gelişim" şeklinde hatalı bir kullanımı tercih ediyorlar.

Kaynaklar

  1. Tübitak. Bilim Çocuk Dergisi Şubat 2024 Sayısı Kapağı. Alındığı Tarih: 13 Eylül 2024. Alındığı Yer: tubitak | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hakan Işık
Yazılım mühendisi 15 Eylül

Tübitak'ın "hayvanat bahçesi müdürü" tarafından yönetilmediği yıllarda bu dergiler; düşük basım kalitesiyle basılmasına, alım gücü açısından kısıtlı bir kitleye hitap etmesine ve dağıtım problemleri nedeni ile bekki bölgelere ulaşabilmesine karşın, çocuklarda ve gençlerde büyük değişimlere neden olup, bilimi sevdirmişti. Şahsen ben Tübitak kitapları ve dergileriyle iç içe bir ailede büyüdüm. Babam TSK 'da işçi idi. Ama evimize düzenli olarak Tübitak dergisi ve yeni basılan kitapları girerdi. Muhtemelen babamın General Dynamics F-16 Fighting Falcon montaj ağının inşasında usta işçi olarak sık sık Ankara'daki Ana ikmal bakım komutanlığına çağırılmasının da etkisi vardır. Ankara'da bu yayınlara erişimi daha kolay oluyordur. Diğer taraftan 1980 ve 1990 larda dinamik bir işçi kitlemiz vardı. babam kendi aralarında kurdukları Türk Sanat Müziği grubunda keman çalan, elektroniğe meraklı, tesviye mezunu olmasına rağmen bilişimi önemli bulan ve bana bir sürü yazılım kitabı temin eden bir insandı. Bulunduğu fabrikada gin içindeki askeri hiyerarşi mesai ile biter; mühendisi, albayı, işçisi, sivil memuru ve bunların eşleri ortaklaşa birşeyler yapardı. Babam bu dergi ve kitapları önce kendisi okur, anlamaya çalışır, sonra bizim anlayacağımız şekliyle anlatırdı. Pedagojik eğitimi yoktu. Hatta bulunduğu fabrika nedeniyle biraz agresif bir yapısı ve sert bir mizacı da olduğunu düşünürüm. Ama örnekler vererek öğretmede başarılıydı. Nispeten dönemin iş gücü açısından babam daha avantajlı bir işte çalıştığından eve astronomi ve fizik ile ilgili kitaplar, ansiklopediler, biyoloji ve evrim kitapları, yazılım dilleri kitapları girerdi. Bazı kitapların yabancı dilden çevirisi olmazdı. Babam bunları fabrikada bulunan yeminli tercümana çevirtir; bize resmi olmayan türkçe çevirilerini ulaştırırdı. Babam lise mezunu olduktan sonra üniversite okumamış olmasına rağmen bugün üniversite mezunundan beklenen tüm bilgi ve birikime 1980 li yıllarda sahipti. Tübitak şu an berbat bir şekilde yönetiliyor. Biliyorum burada siyaset yasak... Ama kendilerini devlet zanneden şahısların bilime bakışı ve yönetim politikası bizi ileri taşımaktan çok uzak bir hal aldı. Bilim üretimi durma noktasına geldi. Teknoloji üretimi sıfıra yaklaştı. Saçma sapan projelerle yandaş fonlamak için yarışmalar düzenlendiğini düşündüğümüz adrese teslim Tübitak yarışmaları duyuyoruz. Mesela "salavat matik" için Tübitak desteği vermek ne ile açıklanabilir? Katma değer üretilebilecek şeyler üretilmez oldu. Çünkü bilim üretimi için kurulan kuruluşlar siyasi kurumlara dönüştürüldü. Tübitak'ın yayınladığı şu anki dergiye döner isek... Derginin şu an basım kalitesi arttı. Daha ulaşılabilir oldu. Daha erişilebilir fiyatlara da satıldığımı söyleyebiliriz. Ama içindeki bilgilerdeki kalite o paralellikte artmadı maalesef.

112 görüntülenme
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 18 Eylül

Tübitak Bilim Çocuk dergisi hakkında hiç bir fikrim yok. Tübitak Bilim Teknik dergisi hakkında düşüncelerimi söyleyebilirim. 1967 yılında yayın hayatına başlayan dergiyi 1986-2003 yılları arasında elimden geldiğince takip ettim. Bu yıllarda içerik zenginliği ve yayın kalitesi o günün şartlarına göre fena sayılmazdı, hatta gençlerin ve bilim severlerin bulabileceği en popüler bilim dergisi olduğunu söyleyebilirim. Evrim ve evrimsel biyoloji konularına da sıklıkla yer verilmiştir. Eklediğim link ile eski yayınlara ulaşabilirsiniz.

Günümüz içeriklerine zaman zaman internet ortamında "Bilim Genç" sitesinde rastlıyorum. İçerikler oldukça yetersiz ve belli başlı konulardan özellikle uzak duruluyor. Güncel siteye girin ve "evrim" kelimesini arattırın, hiç bir içerik yok. İnanç ve bilimsel düşünceyi birbirinden ne zaman ayırmayı başarırız bilemiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Arife Çabuk
Arife Çabuk
105K UP
Öğrenci 19 Eylül

Tübitak kendini çok geliştirmiş bir dergi olduğunu düşünmüyorum . Dergileri karşılaştırdığımda sürekli sürekli aynı şeylerden bahsediyorlar ve bazı bilgilerin bilimsellikten uzak taraflı olduğunu düşünüyorum. Evrim konusuna gelirse; sıvılardaki su oranını mıknatısla ölçebilen ucuz, hızlı ve taşınabilir bir sistem kuran bir kızın projesini reddeden bir kurumun evrimi anlayabileceğini ve objektif bir şekilde aktarabileceğini zannetmiyorum.[2]

Kaynaklar

  1. Webtekno. Tübitak Tarafından Reddedilip, Dünyada Kabul Gören 10 Genç. (14 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 19 Eylül 2024. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 20 Eylül

Öncelikler değişince her şey değişiyor haliyle!

Bu konuda çok şey söylemeye gerek olduğu kanaatinde değilim. Neticede gideceğimiz yönü kılavuzumuz belirler. Haliyle kılavuz akıl ve bilim olmayınca gerisinin ne bir hükmü kalır ne de yerine ne konduğunun bir önemi.

Eğitim sistemimiz farklı mı ki. Ya ekonomimiz, sağlık sistemimiz, bilim yuvası olması gereken üniversitelerimiz ve nicesi.

Tüm Reklamları Kapat

Hangi alana el atsak elimizde kalıyor.

İlk düğme yanlış ilikli, ne bekliyoruz ki. Keşke tek kamburumuz bu olsa. Deve'leştik vesselam...

İşin acı tarafı, yukarıda saydığımız tüm alanlarda ve nicesinde mevcut durumun cehaletin bir ürünü olmayışı, aksine iradi oluşu.

Daha acısı, bu iradeyi dayatan aklın , yok ettiğinin yerine koyduğu şey ile iftihar edişi ve onun için aslında hiç bir sorun olmayışı, aksine daha önce var olan sorunları kökten çözüp yanlış gidişata son verdiğine inanışı ve bunu her ortamda , her kanalla, övüne övüne anlatışı.

Tüm Reklamları Kapat

Tek güvencemiz içinde iki defa yıkanmamıza izin vermeyen nehrin akış yönü ve bu yönü belirleyen evrensel yasaların varlığı.

Temenni ederim ki kendimiz öğreniriz. Yoksa gün gelecek bu yasalar tokatlaya tokatlaya öğretecek. Umarım o kadar geç kalmayız. Sevgiyle...

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close