Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
32K UP
Üye
2

Trigonometrik fonksiyonlar somut olarak nerelerde, ne hesaplamalarında karşımıza çıkar?

Trigonometrik fonksiyonlar (sin, cos, tan, cot, sec, cosec) günlük hayatta ve uzayda hangi hesaplamalarda karşımıza çıkar? Ayrıntılı bir şekilde örnekleriyle açıklayabilir misiniz?
10,857 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Açar
Fizikçi

Merhabalar Mutlu,

üçgenlerin açıları ve uzunlukları arasındaki ilişkiyi açıklayan matematik dalı olan Trigonometri, erken kaşiflerin yıldızları çizmesine ve denizlerde gezinmesine yardımcı oldu. Günümüzde trigonometri, mimariden makinelere kadar her şeyde bulunur. Trigonometrinin okul dışında hiç kullanılmadığı gibi görünse de, trigonometri ve uygulamalarının gerçek dünyada ne sıklıkla karşılaştığını öğrenmeniz şaşırtıcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mimarinin ve mühendisliğin çoğu üçgen desteklere dayanır. Bir mühendis, kabloların uzunluğunu, destek kulelerinin yüksekliğini, ağırlık yükleri ve köprü kuvvetini hesaba katarak açı belirlemesi gerektiğinde, trigonometri, doğru açıları hesaplamasına yardımcı olur. Ayrıca, inşaatçıların kavisli bir duvarı doğru bir şekilde yerleştirmelerine, bir çatının uygun eğimini ya da bir merdivenin doğru yüksekliğini göstermelerine olanak sağlar. Evinizde ise trigonometriyi, bir ağacın yüksekliğini belirlemek ya da eğimli bir arazi parçasının kare görüntülerini bulmak için kullanabilirsiniz.

Trigonometri müzik teorisi ve üretiminde önemli bir rol oynar. Ses dalgaları, sinüs ve kosinüs fonksiyonları ile grafiksel olarak gösterilebilen tekrarlanan bir dalga düzeninde hareket eder. Tek bir nota, bir sinüs eğrisi üzerinde modellenebilir ve bir akor, birbiriyle bağlantılı olarak kullanılan çoklu sinüs eğrileriyle modellenebilir. Müziğin grafiksel bir temsili, bilgisayarların sesleri oluşturmasını ve anlamasını sağlar. Aynı zamanda ses mühendislerinin ses dalgalarını görselleştirmelerine izin verir, böylece istenen ses efektlerini oluşturmak için ses seviyesini, perdeyi ve diğer öğeleri ayarlayabilirler. Trigonometri, hoparlör yerleşimi için de önemli bir rol oynamaktadır, çünkü ses dalgalarının kulakla açıları ses kalitesini etkileyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Modern enerji şirketleri, uzun mesafeli kablolar üzerinden elektrik göndermek için alternatif akım kullanırlar. Alternatif bir akımda, elektrik yükü düzenli olarak ev ve işyerlerine güvenli ve güvenilir bir şekilde güç sağlamak için yönünü tersine çevirir. Elektrik mühendisleri, gerilimi modellemek için kullanılan sinüs fonksiyonu ile bu akışı ve yön değişikliğini modellemek için trigonometri kullanırlar. Bir ışık anahtarını her çevirdiğinizde veya televizyonu açtığınızda, trigonometrinin birçok kullanımından birinden yararlanırsınız.

Trigonometri, üreticilerin otomobillerden zikzak makaslara kadar her şeyi yaratmalarına olanak veren sektörde önemli bir rol oynamaktadır. Mühendisler, makine, alet ve ekipmanlarda kullanılan mekanik parçaların boyutlarını ve açılarını belirlemek için trigonometrik ilişkilere güvenirler. Bu matematik, otomotiv mühendisliğinde önemli bir rol oynamakta ve otomobil şirketlerinin her bir parçayı doğru bir şekilde boyutlandırmasını ve birlikte güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Belli bir etek veya tişörtü elde etmek için gerekli olan kumaşın uzunluğunun belirlenmesi için bile temel trigonometrik ilişkiler kullanılır.

İyi çalışamalar.

1,986 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ece Güngör. Trigonometrinin Kullanım Alanları. (27 Mart 2016). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Prezi | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close