Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 10 Haziran 2023 1 Cevap
3

Trigonometri nasıl öğrenilir?

Yardımcı olursanız sevinirim, YKS'de 2 net lazım bana bu konudan, nasıl çalışmalıyım, iyi öğretici bir makale biliyorsanız paylaşırsanız iyi olur. :)
3,609 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Matematik dersi verdim. 10 Haziran 2023

Öncelikle trigonometriyi öğrenmek istiyorsanız temel mantığınız konuyu iyi öğrenmek olmalıdır. Yarım bilgi hedeflerseniz veya bir soru yapsam derseniz o bir soruyu da yapamamanız gayet olasıdır. Bütün konuyu iyi öğrenmeyi hedefleyerek aşağıda paylaşılan basamakları uygularsanız konunun zannedildiği kadar zor olmadığını, aksine zevkli bir konu olduğunu da göreceksiniz.

Dik Üçgeni İyi Öğrenin

Trigonometri dik üçgendeki açılar ve kenar uzunları arasındaki oranların bilgisidir. Konuyu geometriyle bağlayan en önemli alan da dik üçgendir. Bu nedenle dik üçgeni iyi bilmemiz gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Pisagor bağıntısı

30 60 90 üçgeni

45 45 90 üçgeni

Gibi temel konuların çok iyi kavranılması gerekiyor. Buralarda yaşanan bir eksik trigonometri mantığının eksik kalmasına neden olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konular iyi öğrenildikten sonra yine dik üçgende sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjant gibi temel trigonometrik bağıntılar iyi öğrenilmelidir.

Birim Çemberi Çok İyi Anlayın

Trigonometrinin anahtarı birim çemberdir. Birim çemberi iyi öğrenirseniz trigonometride sıkıntı yaşamazsınız. Bu nedenle birim çembere detaylı çalışmalı ve konuyu iyi öğrenmeye çalışmalısınız.Birim çembere göz atıp hemen geçmek hata olacaktır. Bu hata öğrencilerin bu konuda zorlanmasının ana nedenidir.

Sin, cos, tan, cot gibi trigonometrik ifadelerin hangi bölgede işaretleri ne olur?

Trigonometrik ifadeler nerede 0 ve nerede sonsuz olur?

Açı dönüşümleri nasıl gerçekleşir? Esas ölçü nasıl bulunur?

Radyan ve derece arasında dönüşüm nasıl yapılır?

Bütün bu konulara hakim olmanız gerekir. Bunlara hakim olmadan formülleri ezberlemeye kalksanız da istediğiniz verimi alamazsınız.

Trigonometrik Bağıntıları İyi Öğrenin

Dik üçgeni, temel trigonometrik ifadeleri ve birim çemberi iyi anladıktan sonra sırada trigonometrik bağıntıları yani formülleri öğrenmek gelir.Bu formülleri öğrenmek için bol miktarda örnek çözmek gerekir. Sadece ezberlemek yerine örnekler üzerinden tekrar edin. Ayrıca mutlaka ama mutlaka bu formülleri kendiniz deneyerek ispatlamaya çalışın.

Tüm Reklamları Kapat

sin2x + cos2x = 1 eşitliği en önemli bağıntıdır. Bunun mantığını dik üçgen üzerinden ispatlayarak anlamaya çalışın.

Ayrıca yarım açı formüllerini iyi kavrayın:

Sin2x = 2.sinx.cosx

Tüm Reklamları Kapat

Cos2x = cos2x – sin2x = 2cos2x – 1 = 1 – 2sin2x

Yine toplam ve fark formüllerini iyi öğrenmeniz gerekir:

sin(α+b) = sinα.cosb + cosα.sinb

sin(α-b) = sinα.cosb – cosα.sinb

Tüm Reklamları Kapat

cos(α+b) = cosα.cos b – sinα.si b

cos(α-b) = cosα.cos b + sinα.sinb

tan(α+b) = (tanα + tanb) / (1 – tanα . tanb)

tan(α-b) = (tanα – tanb) / (1 + tanα . tanb)

cot(α+b) = (cotα . cotb – 1) / (cotα + cotb)

cot(α-b) = (cotα . cotb + 1) / (cotb – cotα)

Bunların hepsini ezberlemek zor gelebilir. Ancak örnek çözdükçe formüllerin birbirine benzediğini ve aslında o kadar karmaşık olmadığını göreceksiniz.

Trigonometrik Grafikler ve Denklemlere Çalışın

Yukarıdaki basamakları iyi tamamlarsanız geriye bir tek grafik ve denklemler kalır. Bu şekilde konuyu basamaklara ayırarak öğrenmek sizin için daha kolay olacaktır. Aksi taktirde konuyu çok zor görebilir ve daha ilk günden yılgınlık hissine kapılabilirsiniz.

Denklem ve grafikleri iyi anlamak önemlidir. Çünkü bu bölümden şekil de içeren seçici sorular gelebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

ÖSYM sınavda dört tane sorduğu zaman genellikle her bölümden birer tane sorar. Daha az soru olduğu zaman da yine ayrı ayrı bölümlerden sorular bulur.

Bu da sınavda farklı zorluk düzeyinde soruların olmasına neden olur. Yukarıda belirttiğim sıraya göre devam ederseniz daha verimli ve daha etkili bir çalışma sistemi uygulamış olursunuz.

694 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close