Öncelikle trigonometriyi öğrenmek istiyorsanız temel mantığınız konuyu iyi öğrenmek olmalıdır. Yarım bilgi hedeflerseniz veya bir soru yapsam derseniz o bir soruyu da yapamamanız gayet olasıdır. Bütün konuyu iyi öğrenmeyi hedefleyerek aşağıda paylaşılan basamakları uygularsanız konunun zannedildiği kadar zor olmadığını, aksine zevkli bir konu olduğunu da göreceksiniz.
Dik Üçgeni İyi Öğrenin
Trigonometri dik üçgendeki açılar ve kenar uzunları arasındaki oranların bilgisidir. Konuyu geometriyle bağlayan en önemli alan da dik üçgendir. Bu nedenle dik üçgeni iyi bilmemiz gerekiyor.
Pisagor bağıntısı
30 60 90 üçgeni
45 45 90 üçgeni
Gibi temel konuların çok iyi kavranılması gerekiyor. Buralarda yaşanan bir eksik trigonometri mantığının eksik kalmasına neden olacaktır.
Bu konular iyi öğrenildikten sonra yine dik üçgende sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjant gibi temel trigonometrik bağıntılar iyi öğrenilmelidir.
Birim Çemberi Çok İyi Anlayın
Trigonometrinin anahtarı birim çemberdir. Birim çemberi iyi öğrenirseniz trigonometride sıkıntı yaşamazsınız. Bu nedenle birim çembere detaylı çalışmalı ve konuyu iyi öğrenmeye çalışmalısınız.Birim çembere göz atıp hemen geçmek hata olacaktır. Bu hata öğrencilerin bu konuda zorlanmasının ana nedenidir.
Sin, cos, tan, cot gibi trigonometrik ifadelerin hangi bölgede işaretleri ne olur?
Trigonometrik ifadeler nerede 0 ve nerede sonsuz olur?
Açı dönüşümleri nasıl gerçekleşir? Esas ölçü nasıl bulunur?
Radyan ve derece arasında dönüşüm nasıl yapılır?
Bütün bu konulara hakim olmanız gerekir. Bunlara hakim olmadan formülleri ezberlemeye kalksanız da istediğiniz verimi alamazsınız.
Trigonometrik Bağıntıları İyi Öğrenin
Dik üçgeni, temel trigonometrik ifadeleri ve birim çemberi iyi anladıktan sonra sırada trigonometrik bağıntıları yani formülleri öğrenmek gelir.Bu formülleri öğrenmek için bol miktarda örnek çözmek gerekir. Sadece ezberlemek yerine örnekler üzerinden tekrar edin. Ayrıca mutlaka ama mutlaka bu formülleri kendiniz deneyerek ispatlamaya çalışın.
sin2x + cos2x = 1 eşitliği en önemli bağıntıdır. Bunun mantığını dik üçgen üzerinden ispatlayarak anlamaya çalışın.
Ayrıca yarım açı formüllerini iyi kavrayın:
Sin2x = 2.sinx.cosx
Cos2x = cos2x – sin2x = 2cos2x – 1 = 1 – 2sin2x
Yine toplam ve fark formüllerini iyi öğrenmeniz gerekir:
sin(α+b) = sinα.cosb + cosα.sinb
sin(α-b) = sinα.cosb – cosα.sinb
cos(α+b) = cosα.cos b – sinα.si b
cos(α-b) = cosα.cos b + sinα.sinb
tan(α+b) = (tanα + tanb) / (1 – tanα . tanb)
tan(α-b) = (tanα – tanb) / (1 + tanα . tanb)
cot(α+b) = (cotα . cotb – 1) / (cotα + cotb)
cot(α-b) = (cotα . cotb + 1) / (cotb – cotα)
Bunların hepsini ezberlemek zor gelebilir. Ancak örnek çözdükçe formüllerin birbirine benzediğini ve aslında o kadar karmaşık olmadığını göreceksiniz.
Trigonometrik Grafikler ve Denklemlere Çalışın
Yukarıdaki basamakları iyi tamamlarsanız geriye bir tek grafik ve denklemler kalır. Bu şekilde konuyu basamaklara ayırarak öğrenmek sizin için daha kolay olacaktır. Aksi taktirde konuyu çok zor görebilir ve daha ilk günden yılgınlık hissine kapılabilirsiniz.
Denklem ve grafikleri iyi anlamak önemlidir. Çünkü bu bölümden şekil de içeren seçici sorular gelebilmektedir.
ÖSYM sınavda dört tane sorduğu zaman genellikle her bölümden birer tane sorar. Daha az soru olduğu zaman da yine ayrı ayrı bölümlerden sorular bulur.
Bu da sınavda farklı zorluk düzeyinde soruların olmasına neden olur. Yukarıda belirttiğim sıraya göre devam ederseniz daha verimli ve daha etkili bir çalışma sistemi uygulamış olursunuz.