Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İlknur Kuzucu
İlknur Kuzucu
1,492 UP
Üye
4

Travmaların getirdiği etkileri bizler kontrol edebilir miyiz?

Geçmişte olan durumdan/durumlardan ötürü "belirli" sorunları yaşadığınızın farkındasınız. Ancak bunu kontrol etmek bizim elimizde mi? Yoksa ömrünüz boyunca onunla yaşamak zorunda mısınız?
394 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hüseyin Şahin
Psikolog Öğrencisiyim ve Uzun bir süredir araştırmalar sürdürüyorum

Bana kalırsa travmalarımız bizim zihnimizi asıl oluşturan etmenlerden birisidir ve travmalarımızı bizler seçemeyiz bu nedenle sorunun en kolay ve kısa cevabı ise hayır, kontrol edemeyiz ve onlarla beraber yaşamak zorundayız.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Okyay Gögerçin
Psikoloji öğrencisiyim

Travmaların getirdiği etkileri, etkinin çıktığı anda kontrol etmek oldukça zordur. Bu fizyolojik ve psikolojik atakları ortaya çıkarabildiği için acil durum anlarıdır. Ancak pek çok birey travmatik olay yaşasa da hatırlatıcı olay ve durumlarda duygularını bastırabilmeyi ve tepkisiz kalmayı başarabilmektedir. Bu durum genel anlamda istenmeyen bir durumdur, çünkü travmanın sonuçlarını ve hissedilen duyguları kabullenmeye ve çözüm sürecinin gecikmesine neden olabilir Aynı zamanda travmaya sebep olan şeyin ne olduğu, ne kadar süre maruz kalındığı, hangi durumlarda ortaya çıktığı, etkilerinin ne kadar sürede devam ettiği travmanın etkilerini en aza indirgemek için önemlidir. Genel anlamda travmalar hatırlanılması ve tekrar benzerinin yaşanılmasının istenilmediği olaylar, durumlar olsa da travma etkilerini azaltabilmek için en iyi yöntemlerden biri yüzleşmektir. Bu yüzleşme ise direkt değil belirli dozlarda gerçekleşilmesi daha olumlu sonuçlar verebilmektedir. Tüm bunların toplamında ise her birey birbirinden farklıdır. Benzer olumsuz olaylara maruz kalmış farklı insanlarda travma oluşumu, atlatma süreçleri ve etkileri farklıdır. Kiminde çok kolay bir şekilde atlatılabilecekken kiminde yaşam boyu devam edebilir. Bu açıdan her bireyin psikolojik problemleri biriciktir ve kendine özdür. Ancak travma gibi problemlerin en iyi çözümü kapsamlı bir şekilde uzmanlara danışmaktır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close