Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) yaşayıp yaşadığımı nereden bilebilirim?

246 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (Türkçede "TSSB", İngilizcede "PTSD" olarak kısaltılıyor), travmatik bir olaya maruz kaldıktan sonra gelişen ciddi bir psikolojik sorun. Bu bozukluk, yaşanan olayın ardından bireyin duygusal, psikolojik ve fiziksel tepkilerinde uzun süreli değişikliklere neden olabiliyor. Travma sonrası stres bozukluğunun belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösteriyor, ancak genellikle şu kategoriler altında gruplandırılabilir:

  1. Yeniden Yaşama (Intrüzyon) Belirtileri:
  2. Travmatik olayı tekrar tekrar yaşıyor gibi hissetmeyle karakterize edilir. Bu, aniden gelen canlı, istenmeyen anılar, rüyalar veya olayı yeniden yaşamak gibi durumlar şeklinde olabilir. Mesela askerler uyumaya çalıştıkları sırada kendilerini savaş alanındaymış gibi hissedebilirler ve hatta bazen ateş açma sesleri gibi işitsel illüzyonlar deneyimleyebilirler.
  3. Travmatik olayla ilgili yerlere, insanlara veya durumlara karşı aşırı duyarlılık ve bunlardan kaçınma. Yine mesela askerler, atış alanlarından uzak durmaya çalışabilirler.
  4. Kaçınma Belirtileri:
  5. Travmatik olayla ilişkili yerlerden, insanlardan, etkinliklerden, düşüncelerden veya duygulardan bilinçli olarak kaçınma. Örneğin askerler diğer askerlerle ilişkilerini kasten kesebilirler, askeriye içerikli filmleri izlemek istemeyebilirler.
  6. Olayı hatırlatan durumlarla karşılaşıldığında yoğun stres veya korku hissetme. Bu bence en kritik semptom. Yani PTSD yaşamayan biri, sevmediği bir durumla karşılaştığında bunun üstesinden gelebilir. Ama PTSD'si olan birinin buna direnmesi çok zor oluyor. Dışarıdan da gözlenebilir düzeyde stres ve korku deneyimleyebiliyor. Yani bir şeylerin normal olmadığını anlayabiliyorsunuz (herkeste aynı şekilde tezahür etmeyebileceğini hatırlatırım).
  7. Aşırı Uyarılma Belirtileri:
  8. Kolayca irkilme veya aşırı tetikte olma.
  9. Uyku güçlüğü, sinirlilik, öfke patlamaları, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler.
  10. Bilişsel ve Duygusal Belirtiler:
  11. Olayla ilgili yanlış veya bozuk anılar (olayın bazı kısımlarını hatırlayamamak gibi).
  12. Suçluluk, utanç veya kendini veya başkalarını suçlama duyguları.
  13. Duygusal uyuşukluk, ilgi kaybı veya sosyal izolasyon.

Özetle, bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız ve bu belirtiler travmatik bir olayın ardından başladıysa, travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. PTSD belirtileri genellikle travmatik olaydan sonraki bir ay içinde başlar, ancak bazen belirtiler olaydan haftalar, hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.

Bir de travmatik bir olay yaşayan herkes bu tür semptomlar gösterebilir; ancak bunların bir "bozukluk" olabilmesi için (yani kişiye PTSD tanısı konulabilmesi için) bu belirtilerin günlük yaşamı, iş veya sosyal ilişkileri olumsuz etkilemesi ve belirtilerin en az bir ay süreyle devam etmesi gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Şunu söylemek çok önemli: Travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor olabileceğinize dair herhangi bir şüpheniz varsa, hemen bir sağlık uzmanına başvurun derim. Bir psikolog veya psikiyatrist durumunuzu değerlendirerek doğru bir tanı koyma ve gerekli tedaviyi sağlama konusunda size yardımcı olabilir. PTSD, terapi ve bazen ilaçlar aracılığıyla etkili bir şekilde tedavi edilebilen bir durumdur, dolayısıyla erken tanı ve müdahale çok önemlidir.

Geçmiş olsun!

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close