Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
303K UP
Üye
2

Topoloji nedir ve hangi uygulama alanlarında kullanılır?

773 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ilgaz Çakar
Ilgaz Çakar
4,875 UP
Matematik doktora öğrencisiyim

Çok geniş bir soru. Elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.

Topoloji uzaydaki şekillerin global özelliklerini inceleyen matematik dalıdır. Bu global özellikler temel olarak şeklin kaç parçadan oluştuğu, kaç tane deliği olduğu, bir hacme sahip olup olmadığı, sınırlı olup olmadığı, sıkışık olup olmadığı(tıkızlık/compactness) gibi sadece şeklin tamamına bakarak anlaşılabilen özelliklerdir. Tabi ki bakmak tek başına yeterli değil. Karşılaşılan her şeklin bu özelliklerini belirleyebilen yöntemlere ihtiyacımız var. En nihayetinde de şekilleri bu özelliklerine göre sınıflandırmak gibi bir amacımız var. Temel topoloji kitap çalışmak için ideal bir kitap, Munkres[1] .

Topolojinin en güncel kullanım alanlarından birisi topolojik veri analizidir. Eldeki verinin cebirsel topoloji yöntemleriyle analiz edilmesi temeline dayanır. Cebirsel topolojinin daha temel bir alt alanı olan ve veri analizi için kullanılan homoloji teorisine lisans düzeyinde bir bakış için Kinsey'in kitabını[2] , cebirsel topolojiyi lisansüstü düzeyde derinlemesine çalışmak ve hazmetmek için Hatcher'ın kitabını[3] , topolojik veri analizini lisans düzeyinde çalışmak için Edelsbrunner'in algoritmalara dayalı kitabını[4] , lisansüstü düzeyde daha derinlemesine çalışmak içinse Day ve Wang'un kitabını[5] öneririm. Topolojik veri analizi genel olarak makine öğrenmesiyle birlikte kullanılıp şekil tanımlama gibi işlemleri mevcut diğer yöntemlere göre çok daha kolay bir hale getirmektedir. Bunun ilginç bir örneği Classification of COVID-19 via Homology of CT-scans[6] makalesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Benim çalışma alanım olmadığı için detay veremeyecek olsam da topolojinin bir başka ilginç kullanım alanıysa düğüm teorisidir. Adından da anlaşılacağı üzere düğümleri incelemeye dayalı bir alandır. Düğümlerin çözülebilir olup olmadığı haricinde ne tip incelemeler yapıldığını ne yazık ki bilmiyorum. Öğrenmek için Menasco'nun kitabına[7] bakılabilir.

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. R. Munkres. Topology. ISBN: 9780131816299.
  2. L. C. Kinsey. (2012). Topology Of Surfaces. ISBN: 9781461208990. Yayınevi: Springer Science & Business Media.
  3. A. Hatcher. (2002). Algebraic Topology. ISBN: 9780521795401. Yayınevi: Cambridge University Press.
  4. H. Edelsbrunner. (2010). Computational Topology: An Introduction. ISBN: 9780821849255. Yayınevi: American Mathematical Society(RI).
  5. T. K. Dey. (2022). Computational Topology For Data Analysis. ISBN: 9781009103190. Yayınevi: Cambridge University Press.
  6. S. Iqbal, et al. (2021). Classification Of Covid-19 Via Homology Of Ct-Scan. arXiv.org. doi: 10.48550/arXiv.2102.10593. | Arşiv Bağlantısı
  7. W. Menasco. (2005). Handbook Of Knot Theory. ISBN: 9780444514523. Yayınevi: Elsevier Science.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close