Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Toplumların yönetilmesi için din, milliyet gibi değerler mecburi midir?

Geniş çerçevede baktığımızda teizim ile yönetilmeyen herhangi bir ülke göremiyorsunuz. Öyle görünmeyen ülkelerde bile en azından milliyetçilik gibi anlayışlar var. Kısacası herhangi bir genel* ideolojiyi içermeyen bir toplum nasıl yönetilebilir.
327 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eray Cengiz
Eray Cengiz
8K UP
Yaptığım araştırmalardan edindiğim tecrübeler.

Merhabalar,

İnsanlar evrimsel süreçte gelişerek, diğer canlılardan akıllarını kullanmasıyla ayrıldıkları zamandan beri bir arayış içerisindedirler. Yaratıcı bir güç, insanlığın kökeni, nereden geldikleri, nasıl geldikleri, ölüm, öldükten sonra ne olacağı vb. konuları merak ederken, felsefe ve dinler ortaya çıkmıştır. Öncelikle din dediğimiz kavram, dediğiniz gibi toplumları düzene sokmak, teknolojinin gelişmemiş olduğu çağlarda insanların birbirine veya çevreye verecek zararı en aza indirgemesi için oluşturulmuş bir kavramdır. Örneğin bir 50 kişilik bir toplumda A, B ve C kişileri olmak üzere üç insan yaşıyor. A kişisi B kişisinin evinde hırsızlık yapıyor ve bunu öğreniyorlar, bunun üzerine B kişisi, A kişisine sinirlenerek ona zarar vermek için yaşadığı bölgeye doğru ilerliyor, olayları duyan C kişisi ise olacaklara engel olmak için iki kişi ile de konuşarak, bir yaratıcının olduğunu ve bu yaratıcının olan biteni izlediği, kötülükleri cezalandırıp iyilikleri ödüllendirdiğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda verdiğim örnek en kaba şekilde anlatılmış halidir, yani dinler toplumları düzene sokmak için oluşturulmuş kavramlardır. Şu an Dünya'daki medeniyetlere baktığımız zaman, gelen her medeniyetin bir dini olduğu, bir yaratıcıya inandığı görülmekte. Zamanımızda yönetim şekli açısından ideolojisiz bir toplum olacağını düşünmüyorum çünkü, yeni oluşturulan bir yönetim şekli, yeni bir ideolojinin oluşmasına neden olabilir, örneğin Komunizm terimi altında yer alan başlıklar; Marksizm, Leninizm, Sol komunizm vb. şeklinde devam ediyor yani Leninizm ideoloji içerisinde farklılıklara gidilmesi farklı bir ideolojinin oluşmasına sebep oluyor.

Din ise, tanrı ile insan arasındaki bağlardır. Günümüz şartlarına bakacak olursak, ülkelerin yönetimi için din gerekli değildir, teknolojinin gelişmiş ve insanın bilime yakın olduğu bu zamanda, din sadece insanın kendi iç huzurunu sağlaması için kişisel olarak uygulanmalıdır. Çoğunluğu müslüman olan bir toplumda yaşadığımız için, insanlar baskı altında tutuluyor, farklı görüş bildirenler linçleniyor veya şiddete maruz kalıyor. Yani din empoze ediliyor. Bana kalırsa bir kişiye inanışının dışında bir düşünceyi zorla kabul ettirmeye çalışmak, bunu yaparken ise şiddete veya ağır ifadelere başvurmak yönetim değil, suçtur.

Tüm Reklamları Kapat

Yazdığım yazıda zamanla yaptığım araştırmalardan bu konu ile ilgili olanları, bu soru için derledim. Yanlış bir nokta var ise düzeltiniz.

Saygılarımla.

169 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close