Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Toplam kaç boyut bulunuyor?

1,160 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mustafa Akın
Mustafa Akın
1,618 UP
Mustafa
Orijinal Soru: Evren Kaç Boyutludur?

Merhaba,fizikte sicim kuramına göre on uzay ve bir zaman boyutu olmak üzere on bir boyutludur.Matematiksel olarak da kanıtlanmıştır. Ancak biz üç uzay ve bir zaman boyutunu algılayabiliyoruz. Bunun sebebi diğer yedi boyutun çok sıkışık olmasıdır. Ne yazık ki bu boyutları başka evrenler zannediyoruz.

1,442 görüntülenme
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ilker Avdanlı
Ilker Avdanlı
3,754 UP
Popüler Bilim Araştırıcısı
Orijinal Soru: Evren Kaç Boyutludur?

Merhaba konu hakkında bilir kişi değilim ancak, benim düşüncem; kuantum ve izafiyet teorisinin birleşimini açıklamaya çalışan, sicim teorisinin işlemesi için başka boyutlara ihtiyaç duymasından dolayı, başka boyutların var olduğu kanaatindeyim.

Bunun hakkında aslında güzel açıklamalar yapıldı kaynaklarda vereceğim videoyu izleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Aslında bakıldığında bu iki farklı teoriyi birleştirmek adına çok fazla teori geliştirildi. Halka Kuantum Kütle Çekim Teorisi, Nedensel Fermiyon Sistemleri Teorisi, Nedensel Küresel Teorisi, E8 Önerisi, Şerit modeli vs.

Görünen o ki en çok kabul gören sicim teorisiydi. Şöyle ki; sicim teorisi sicim adı verilen küçük çizgilerin titreşmesiyle oluşan kuarklardan yola çıkılarak evrenin tüm parçalarının açıklamalarını yapmaya aday olan teori. Üstelik sicim teorisi matematiksel kanıtlara dayandırıldığında mükemmel çalışıyor ancak maalesef ki deneysel kanıtı henüz yapılamadı. işlemek için 4 boyuttan fazlasına ihtiyaç duyuyor ve bu bahsi geçen boyutlar olmadan çalışamıyor. Sicim teorisinin çalışması için 10 boyutun yeterli olduğu söyleniyor. 12. boyut ve fazlasının olduğu düşünülse de 12 boyut ve üzerinde 2 adet zaman kavramı olması gerektiği gibi sorunlar çıkıyor. Dünyanın kütle çekimi çok zayıf. Öyle ki yüne sürttüğünüz bir balonla ürettiğiniz statik elektrikle kağıtları havalandırıp kütle çekimine meydan okuyabiliyorsunuz. Bunun açıklamasını bulmaya çalışan fizikçiler yine başka boyut fikrini ortaya attılar, zira başka boyutlar varsa kütle çekiminin zayıflığını açıklamak mümkün hale geliyor. İçinde bulunduğumuz evren eğer 5 boyutlu ise, kütle çekiminin neden bu kadar zayıf olduğu anlaşılır hale geliyor. Aslında bakıldığında sicim teorisi ve bunun gibi teoriler bizi farklı boyutların olduğunu düşünmeye itiyor. Dolayısıyla varlığını doğrudan göremediğimiz ancak evrenimize gölgesi düşen boyutların var olduğu söyleniyor. Bu saydığım sebeplerden, boyutların artmasıyla açıklayabildiğimiz şeyler veya teorilerden dolayı benim farklı boyutların olduğundan pek şüphem olmadığını söyleyebilirim. Ancak elbette bilimin gelebileceği "boyutları" düşünmek zor. Bu sebeple bunun bulunmasını veya açıklanmasını beklemekten başka çaremiz kalmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

1,520 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. Mert Bakırcı. Sicim Teorisi Nedir? 4. Boyutun Ötesi Nerede?. (24 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökhan Polat
Gökhan Polat
110K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı
Orijinal Soru: Kaç boyut vardır ve insan oğlu 4. boyutu algılayabilir mi? daha doğrusu 4. boyut gibi boyutlar var mıdır?

Merhaba

Öncelikle fizikçiler genelde daha üst boyutu kullanmaz o boyutlar daha çok matematik diliyle ifade edilir ve bildiğimiz gibi uzay zaman adi verilen bir terime sahibiz evrenimiz uzay zaman sürekliliğine sahipdir ve biz buna uzayın 3. Boyutu ve zamanın boyutu ile birleştiririz özetle uzay ve zamanın matematiksel modellenmesine biz uzay zaman deriz gerek minowskinin 4 boyutlu uzay zamanı vesaire gelelim diğer boyutlara

Burda kuantum ve sicim bizi karşılayacak asıl şeyler, var olan sicim teorileri spinleri farklı olması harici epey benzer teorilerdir ve m teorisi var olan sicim teorilerinin bir tür birleşimidir m teorisini açıkladığım bir cevap vardı onu buraya taşıyorum daha iyi anlamanız için.

Tüm Reklamları Kapat

1995 yılında fizikçi Edward Witten tarafından önerilen sicim teorisinin birleşik bir versiyonunun adıdır. Öneri sırasında, sicim teorisinin 5 varyasyonu vardı, ancak Witten, her birinin altta yatan tek bir teorinin tezahürü olduğu fikrini ortaya koydu. tüm temel parçacıkların aynı tip enerji filamentinden oluştuğunu, ancak her birinin farklı titreşimlere sahip olduğunu belirler

şimdi orijinal sicim teorisi kuantum kütleçekimini iyi tanımlanmış 5 farklı varyasyonunun olmasıydı bu 5 sicim varyasyonları spinlerinin biraz farklı düzenlenmesi harici oldukça benzer teorilerdir. çoğu kişi neden sadece 5 boyut olsun diye soruyorlardı, Edward Witten M teorisi dediğimiz küre ve donatların yüzeyine benzeyen membranlara dayanan gizli bir 11 boyutlu teori keşfetti bu sayede neden 5 sicim teorilerinin olduğunu açıkladı (çünkü 11 boyutlu bir membranın 10 boyutlu sicimle haline getirmenin 5 yolu vardı) yani kısaca o var olan 5 sicim teorileri M teorisinin farklı matematiksel gösterimleriydi yinede M teorisinin tamamını anlamış ya da tamamını ortaya koymuş değiliz.

Gelelim algılama kısmına öncelikle biz daha üst boyutu basit bir tabirle algılayamayız ancak 3 boyutlu bir düzlemde 4 boyutlu bir varlığın 3 boyutlu halini algılayabileceğimizi düşünüyorum

Umarım bu sizi tatmin etmiştir

Kaynaklar

  1. Michio Kaku. Tanrı Denklemi.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close