Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir.
Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez. Tohum çimlendiğinde dışındaki sert kabuğu çatlar ve filizlenmeye adım atar.
Toprak; oksijen, silikon, alüminyum, demir, kalsiyum, sodyum, potasyum ve magnezyumdur. Mineraller bu ve diğer elementlerin bileşimidir. Kayalar, minerallerin sertleşmiş karışımlarıdır. İçeriğindeki mineraller sayesinde toprak, tüm canlılar için bir nevi multivitamin işlevi görür. Yani buradan toprağın tohumu çimlendirmek için gerekli olan tüm koşulları sağladığını görüyoruz. Çimlendirme işlemi sadece toprakla olmayabilir. Alternatif olarak hepimizin ilkokulda yaptığı gibi pamuk da nemi sağladığı için ve fasulyenin diğer tohumlara nazaran daha basit çimlenme süreci olduğundan işlevi yerine getirecektir. Aynı fasulyeyi toprağa da ekseniz aynı sonucu alacaksınız.
Diğer alternatifler Torf, Sphagnum moss (turba tosunu), hindistan cevizi torfu ve perlit'te de çimlendirilebilir. Tabii ki bu alternatifler tohum türüne göre değişecektir.
Çimlenme için ilk aşama tohum verimliliği ve nemdir. Nemli bir ortam tohumun uyanmasını sağlar (o yüzden pamuğu ıslatıyoruz). Burada toprağın en iyi seçim olmasının nedeni, çimlenen tohumun köklenmesinden sonra besine ihtiyaç duymasıdır. Bu besinler toprakta mevcuttur. Tekrar fasulye örneğine dönecek olursak, pamukta çimlenen fasulye ilk yapraklarını çıkarır ve boyu uzar. Fakat bu yaşam kısa sürer. Çünkü pamukta nemden başka bitkinin besin alacağı değer yoktur. Pamukta çimlenen fasulyeyi toprağa geçirirseniz verimli bir bitki elde etmeniz oldukça yüksek.
Bitki, yaşamını güneş ışığı, fotosentez, su - nem ve toprakla idame ettirir. Bir bitkiyi sadece toprağa ekip "kaderine" terk etmek onun için ölümcül olacaktır. Yaprak, kök ve gövde gelişimi için fotosentezin yanında yukarıda belirtilen topraktan aldığı bileşenler de gereklidir. Hepsi birlikte, sağlıklı ve verimli bir bitkinin oluşumu için olmazsa olmaz koşullardır.
Topraksız tarıma gelecek olursak, bitkilerin toprak yerine besin çözeltileri içinde yetiştirildiği bir tarım yöntemidir. Bu yöntemde bitkiler, besin maddeleri, su ve oksijenle zenginleştirilmiş bir ortamda yetiştiriliyor. Burada bir bitkiden bahsediyoruz. Tohumdan değil. Çimlenmiş bir bitkinin kökleri mevcuttur ve topraksız tarımda sudan besinleri alır. Fakat tohum bildiğiniz üzere köksüzdür. Bir ''yatağa'' ihtiyacı vardır. Toprakta çimlendirilen tohum bitkiye dönüştüğünde topraksız tarım için kullanılabilir. Bitkiler, besin bulmak için enerji sarf etmez, bunun yerine ihtiyacı olana direkt olarak ulaşır. Gerekli elementlerle hazırlanan solüsyon içinde bitkiler yetişir. Aynı alanda farklı bitki türleri yetiştirilebilir.