Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Gökmen Dağıstan
Üye 21 Ekim 2023
2

Tohum neden çimlenmek için toprağa ihtiyaç duyar ve fasulye neden pamukta da çimlenebiliyor? Toprağın tohuma etkileri ve tohumun toprağa etkileri ne?

Topeaksız tarım için ya da yapılsa bile sürekliliği için okulda bir proje aldım ve ilk aklıma takılan soru tohumu neden masanın üstünde değil de toprakta yetiştirmeye ihtiyaç duyuyoruz bir suya mineraller vs. koyarsak yetişmez mi? Toprağın tohuma etkileri ya da tam tersi ne? Eğer bunlar bilinirse başka bir ortamda misal suda tarım yapılabilir mi?
1,647 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi (Doktora Öğrencisi) 21 Ekim 2023

Hemen sorunun cevabı evet suya mineralleri ve ışıklı bir ortamı sağlarsan çimlenme faaliyetinden sonra bitki yaşamını sürdürür.

Sorunu uzun uzun anlatırsak, tohum bir bitkinin kendisinin soyunu devam ettirmesi için gereken genetik materyal içeren çekirdek hücre ve bu hücrenin çoğalması ve belli bir boya gelene kadar yetecek kadar besin bulunan bir tanedir.

Tohumun çimlenmesi için sıcaklık ve nem (su) gereklidir. Tohum uzun süre dayanmak adına içerisinde çok az su bulundurur. Dış ortamdan gelen su tohumu şişirir, tetiklenen tohum içindeki hücreler bölünür. bu sırada tohumun içindeki besin maddelerini kullanarak büyür.

Tüm Reklamları Kapat

Bir noktada kök sistemi ve ilk yaprakcık oluşur. Bu andan itibaren bitkiye su, besin maddeleri (mineraller), ışık ve ısı gereklidir.

Topraksız tarım bu ilkeden yola çıkarak yapılır. Çimlenmiş ve belli bir kök yapısına ulaşmış bitki filizlerinin su içerisinde tutunması gereklidir. Ayrıca suyun içerisinde ise azot, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, karbon gibi ana besin kaynağı olan elementlerin olması gereklidir. bunu sağlamak için besin maddesi içeren bileşikleri belli oranlarda içeren besi sıvıları su içerisine aktarılır.

Topraksız tarım günümüzde Hollanda, Norveç, İsrail gibi ülkelerde verimli toprakların yeterli olmadığı, tarımın kısıtlı kaldığı coğrafyalarda alandandeğilde hacimden üretim metodu olarak yapılır. Ayrıca su ürünleri yetiştiricilik atık suları ile topraksız tarımın birleştiği RAS gibi kapalı devre yoğun yetiştiricilik sisemleri de vardır. Bu sisemler gelecekte ayda, marsta balık ve bitki yetiştiriciliğinin şeklini oluşturacaktır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ebru Tuba Ölçücü
botanik üzerine çalışıyorum 21 Ekim 2023

Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir.

Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez. Tohum çimlendiğinde dışındaki sert kabuğu çatlar ve filizlenmeye adım atar.

Toprak; oksijen, silikon, alüminyum, demir, kalsiyum, sodyum, potasyum ve magnezyumdur. Mineraller bu ve diğer elementlerin bileşimidir. Kayalar, minerallerin sertleşmiş karışımlarıdır. İçeriğindeki mineraller sayesinde toprak, tüm canlılar için bir nevi multivitamin işlevi görür. Yani buradan toprağın tohumu çimlendirmek için gerekli olan tüm koşulları sağladığını görüyoruz. Çimlendirme işlemi sadece toprakla olmayabilir. Alternatif olarak hepimizin ilkokulda yaptığı gibi pamuk da nemi sağladığı için ve fasulyenin diğer tohumlara nazaran daha basit çimlenme süreci olduğundan işlevi yerine getirecektir. Aynı fasulyeyi toprağa da ekseniz aynı sonucu alacaksınız.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer alternatifler Torf, Sphagnum moss (turba tosunu), hindistan cevizi torfu ve perlit'te de çimlendirilebilir. Tabii ki bu alternatifler tohum türüne göre değişecektir.

tohumun çimlenme aşamaları
tohumun çimlenme aşamaları
Webtekno

Çimlenme için ilk aşama tohum verimliliği ve nemdir. Nemli bir ortam tohumun uyanmasını sağlar (o yüzden pamuğu ıslatıyoruz). Burada toprağın en iyi seçim olmasının nedeni, çimlenen tohumun köklenmesinden sonra besine ihtiyaç duymasıdır. Bu besinler toprakta mevcuttur. Tekrar fasulye örneğine dönecek olursak, pamukta çimlenen fasulye ilk yapraklarını çıkarır ve boyu uzar. Fakat bu yaşam kısa sürer. Çünkü pamukta nemden başka bitkinin besin alacağı değer yoktur. Pamukta çimlenen fasulyeyi toprağa geçirirseniz verimli bir bitki elde etmeniz oldukça yüksek.

Bitki, yaşamını güneş ışığı, fotosentez, su - nem ve toprakla idame ettirir. Bir bitkiyi sadece toprağa ekip "kaderine" terk etmek onun için ölümcül olacaktır. Yaprak, kök ve gövde gelişimi için fotosentezin yanında yukarıda belirtilen topraktan aldığı bileşenler de gereklidir. Hepsi birlikte, sağlıklı ve verimli bir bitkinin oluşumu için olmazsa olmaz koşullardır.

Topraksız tarıma gelecek olursak, bitkilerin toprak yerine besin çözeltileri içinde yetiştirildiği bir tarım yöntemidir. Bu yöntemde bitkiler, besin maddeleri, su ve oksijenle zenginleştirilmiş bir ortamda yetiştiriliyor. Burada bir bitkiden bahsediyoruz. Tohumdan değil. Çimlenmiş bir bitkinin kökleri mevcuttur ve topraksız tarımda sudan besinleri alır. Fakat tohum bildiğiniz üzere köksüzdür. Bir ''yatağa'' ihtiyacı vardır. Toprakta çimlendirilen tohum bitkiye dönüştüğünde topraksız tarım için kullanılabilir. Bitkiler, besin bulmak için enerji sarf etmez, bunun yerine ihtiyacı olana direkt olarak ulaşır. Gerekli elementlerle hazırlanan solüsyon içinde bitkiler yetişir. Aynı alanda farklı bitki türleri yetiştirilebilir.

155 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close