Hemen sorunun cevabı evet suya mineralleri ve ışıklı bir ortamı sağlarsan çimlenme faaliyetinden sonra bitki yaşamını sürdürür.
Sorunu uzun uzun anlatırsak, tohum bir bitkinin kendisinin soyunu devam ettirmesi için gereken genetik materyal içeren çekirdek hücre ve bu hücrenin çoğalması ve belli bir boya gelene kadar yetecek kadar besin bulunan bir tanedir.
Tohumun çimlenmesi için sıcaklık ve nem (su) gereklidir. Tohum uzun süre dayanmak adına içerisinde çok az su bulundurur. Dış ortamdan gelen su tohumu şişirir, tetiklenen tohum içindeki hücreler bölünür. bu sırada tohumun içindeki besin maddelerini kullanarak büyür.
Bir noktada kök sistemi ve ilk yaprakcık oluşur. Bu andan itibaren bitkiye su, besin maddeleri (mineraller), ışık ve ısı gereklidir.
Topraksız tarım bu ilkeden yola çıkarak yapılır. Çimlenmiş ve belli bir kök yapısına ulaşmış bitki filizlerinin su içerisinde tutunması gereklidir. Ayrıca suyun içerisinde ise azot, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, karbon gibi ana besin kaynağı olan elementlerin olması gereklidir. bunu sağlamak için besin maddesi içeren bileşikleri belli oranlarda içeren besi sıvıları su içerisine aktarılır.
Topraksız tarım günümüzde Hollanda, Norveç, İsrail gibi ülkelerde verimli toprakların yeterli olmadığı, tarımın kısıtlı kaldığı coğrafyalarda alandandeğilde hacimden üretim metodu olarak yapılır. Ayrıca su ürünleri yetiştiricilik atık suları ile topraksız tarımın birleştiği RAS gibi kapalı devre yoğun yetiştiricilik sisemleri de vardır. Bu sisemler gelecekte ayda, marsta balık ve bitki yetiştiriciliğinin şeklini oluşturacaktır.