Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Bozkaya
Onur Bozkaya
52K UP
Üye 10 Şubat 2024 2 Cevap
7

Titanic Gibi Bir Facia Bir Daha Yaşanır mı?

392 görüntülenme
Titanic Gibi Bir Facia Bir Daha Yaşanır mı?
Titanic Gibi Bir Facia Bir Daha Yaşanır mı?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 10 Şubat 2024

Su üzerinde yüzen her cisim ağırlığınca suyu taşırır (yer değiştirir) ve eğer taşırdığı su, cismin iç hacmini doldurmayacak kadar kenar sınırları su seviyesinin üstünde ise cisim batmaz. Ancak bir şekilde su içeri dolmaya başlar ve cismin toplam ağırlığı sıvının kaldırma kuvvetini aşarsa cisim batar.

Arşimet ilkeleri ve formülleri konuyu anlamamızı kolaylaştırabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Formülden de anlaşılacağı üzere = cismin yüzdüğü sıvının yoğunluğu,=cismin taşırdığı veya yerini değiştirdiği sıvının hacmi, =yer çekimi ivmesi. Hesaplamalar neticesinde eğer kaldırma kuvveti cismin ağırlığından büyükse cisim yüzer. Her iki değer eşitse dengede kalır. Kaldırma kuvveti cismin ağırlığından küçükse cisim batar.

İnşa ettiğiniz gemi bu fizik kuralını ihlal edecek şekilde bir kazaya uğrarsa hiç bir şey onu batmaktan alıkoyamayacaktır.[1]

Kaynaklar

  1. F. Dersi. Kaldırma Kuvveti Ve Arşimet Ilkesi Nedir? Nelere Bağlıdır? - Fizik Dersi. (2 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2024. Alındığı Yer: Fizik Dersi | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Okan Yıldız
Mühendis - Uygulamalı Fizikçi 23 Şubat 2024

Titaniğin ve o yıllardaki daha bir çok geminin batış sebepleri çoğunlukla geminin inşaası için kullanılan çelik malzemelerin o dönemlerde çok fazla gevrek olmasından kaynaklıydı. Daha tok ve sünek çelik alaşımların eldesiyle birlikte bu sorun büyük oranda kalktı. Soğuk ortamlarda çelik her malzeme gibi daha kırılgan hale gelir ve ufak darbeler ile bile kırılabilir olabilir. Soğuk sularda yüzecek gemilerin çeliği özel alaşımlardan seçilmelidir. O yıllardaki bir diğer gemi batışının sebebi ise kaynak teknolojisininin yetersizliğiydi. Neyse sonuca gelirsek, bugün artık bu denli facialar yaşamadan dünyanın her yerinde gemi yüzdürebilecek bilgiye sahibiz ancak tabi bilindiği gibi iş uygulamaya ve denetimlere gelince öyle olmuyor. Yani insan faktörü oldukça böyle facialar yaşanabilir olarak kalıyor.[1]

Kaynaklar

  1. R. C. Hibbeler. Mechanics Of Materials In Si Units. ISBN: 9781292178202.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close