Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Murat Avcim
Murat Avcim
59K UP
Üye
1

Tırnağımızda sinir veya reseptör olamamasına rağmen dokunduğumuz şeyleri nasıl algılıyoruz?

Tırnağımızda hiçbir türlü sinir bulunmuyor bununla beraber algılayıcı reseptörler de bulunmamakta, peki buna rağmen nasıl tırnağımız ile dokunduğumuz şeyleri farklılaştırabiliyor ve anlayabiliyoruz?
222 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Bu sorunun cevabı, tırnaklarımızın keratin denilen sert bir maddeden yapılmış olması gerçeğinde yatmaktadır. Bu madde aynı zamanda saçlarımızda ve cildimizin dış tabakasında da bulunur. Keratin, sert ve dayanıklı, ancak esnek bir proteindir. Ayrıca çözünmez, yani suyu emmez.

Keratin, güçlü kimyasal bağlarla bir arada tutulan uzun, zincir benzeri moleküllerden oluşur. Bu bağlar keratine gücünü ve tokluğunu verir. Keratin molekülleri de malzemeyi şeffaf hale getirecek şekilde düzenlenmiştir.

Bu özelliklerinden dolayı keratin, tırnaklarımız için mükemmel bir malzemedir. Tırnaklarımızın altındaki hassas dokuyu korur ve nesneleri kavramamıza ve tutmamıza yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Tırnaklarımızda herhangi bir sinir veya reseptör bulunmasa da dokunmaya karşı hassastırlar. Bunun nedeni tırnaklarımızdaki keratinin parmaklarımızdaki sinirlere bağlı olmasıdır. Tırnaklarımıza bir şey temas ettiğinde, basınç keratin aracılığıyla parmaklarımızdaki sinirlere iletilir. Bu sinirler daha sonra beynimize dokunma hissini hissetmemizi sağlayan sinyaller gönderir.

Yani tırnaklarımızda herhangi bir sinir veya alıcı bulunmasa da, dokunma hissini hissetmemizi sağlayan bilgileri beynimize iletebilirler. Bunun nedeni, yapıldıkları malzeme - keratin.[1]

Kaynaklar

  1. linkinghub.elsevier.com. (2022). Keratin 17 Expression In The Hard Epithelial Context Of The Hair And Nail, And Its Relevance For The Pachyonychia Congenita Phenotype. linkinghub.elsevier.com, sf: 1101-1107. doi: 10.1046/j.1523-1747.2000.00986.x. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close