Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Buğra Doygun
Buğra Doygun
16K UP
Üye
9

Theia Gezegeni ile Dünya'nın ilişkisi. Bana Açıklayabilir misiniz?

Arkadaşlar sorum biraz uzun ve soru sor kısmı bu kadar uzun soruya cevap vermiyor bu yüzden görsel ile anlattım.
979 görüntülenme
Theia Gezegeni ile Dünya'nın ilişkisi. Bana Açıklayabilir misiniz?
Theia Gezegeni ile Dünya'nın ilişkisi. Bana Açıklayabilir misiniz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatih Yalçın
Sorbonne Üniversitesinde Fizik-Jeoloji çift ana dal öğrencisiyim.

Theia Dünya'ya çarptıktan sonra Dünya'dan bir miktar kayayı söküp uzaya serpiştirdiği ve kendisinin de büyük ölçüde küçük kayalara ayrılıp uzaya yayıldığı düşünülüyor. Bu nedenle çarpışma sonrası Dünya'nın hacminin nasıl değiştiğine dair net bir şey söyleyemem fakat Güneş sistemindeki gezegenlerin -uzun yıllar boyunca kütle çekiminin etkisiyle küçük kayaların bir araya gelmesiyle oluştuklarından- oluşum aşamasındayken kütle ve hacimleri sürekli büyür. Bugün hâlâ meteor çarpmaları nedeniyle gezegenlerin hacimleri göz ardı edilebilir miktarda da olsa büyüyebiliyor. Yani benim fikrime göre önce biraz küçülmüştür sonra da büyümesine devam etmiştir. İkinci soruya gelince, Ay'ın güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularına göre dünyaya daha yakın olmasından dolay, Theia'nın bir asterodid değil de L4 veya L5 noktalarından birinde oluşup kütle çekiminin etkisiyle büyüyerek Dünya'nın çekim alanına girmiş bir gezegen olması en kabul gören görüştür.[1] Buna rağmen yine de dışarıdan gelen başka bir gök cismi olması ihtimali de göz ardı edilemez. Melez gezegen kavramının ne anlama geldiğini bilmediğim için bu sorunuza evet veya hayır gibi net bir cevap veremeyeceğim. Ama eğer Theia bir gezegendiyse, muhakkak Güneş sistemi içerisinde oluşmuştur. Yani %100 yerli ve kesinlikle içerisinde bizden bir şeyler barındırıyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

279 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Clark. Do Gravity Holes Harbour Planetary Assassins?. (18 Şubat 2009). Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close