Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eren Tekyıldız
8 Eylül Üye
3

Tesla nında dediği gibi frekans yoluyla evrenin gizemini çözebilir miyiz frekansın önemi nedir ve kuantum fiziğine katkısı olabilir mi?

181 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
10 Eylül Yazar&Editör

Kesinlikle, frekans evrenin sırlarını çözmede kilit bir rol oynuyor. Hatta Nikola Tesla gibi büyük bir dahinin de bu konuya ilgi duyması boşuna değil. Frekans temelde bir olayın ne sıklıkla tekrarlandığını gösterir. Örneğin bir saniyede 50 kez titreşen bir dalganın frekansı 50 Hertz'dir. Bu basit kavram kuantum fiziğinden kozmolojiye kadar birçok alanda karşımıza çıkıyor.

Örneğin ışık da bir elektromanyetik dalgadır ve farklı renkler farklı frekanslara sahiptir. Güneş ışığı birçok farklı frekansta ışık içerir ve bu ışık bitkiler tarafından fotosentez için kullanılır. Bu süreçte ışık fotonları bitki hücrelerindeki moleküllere çarpar ve enerjilerini aktarır. Ancak bu enerji aktarımı sadece belirli frekanslardaki ışık için gerçekleşir bu da frekansın önemini gösterir.

Kuantum fiziğinde ise frekans daha da temeldir. Planck'ın ünlü denklemi bir fotonun enerjisinin frekansı ile doğru orantılı olduğunu söyler. Yani yüksek frekanslı ışık düşük frekanslı ışıktan daha fazla enerji taşır. Bu X-ışınları gibi yüksek enerjili ışınların neden maddeye daha fazla nüfuz edebildiğini açıklıyor aslında.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca atomların içindeki elektronlar da belirli enerji seviyelerinde bulunur ve bu seviyeler arasındaki geçişler belirli frekanslarda ışık yayılmasına veya emilmesine neden olur. Bu her elementin kendine özgü bir spektruma sahip olmasını sağlar tıpkı bir parmak izi gibi. Bu spektrumları inceleyerek de uzak yıldızların bileşimini belirleyebiliriz.[1][2]

Kaynaklar

  1. Quanta Magazine. How The Physics Of Resonance Shapes Reality | Quanta Magazine. (26 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2024. Alındığı Yer: Quanta Magazine | Arşiv Bağlantısı
  2. M. S. Zubairy. Wave Theory. (7 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2024. Alındığı Yer: OUP Academic doi: 10.1093/oso/9780198854227.003.0004. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close