Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yüksel Baki Özeken
Üye
1

Tersine nedensellik de eksikler var mı?

Şimdi nedensellik de bir olayın olması için daha öncesinde bir şey olması gerekiyor. Acaba şuan olan olayın olma sebebi gelecek olabilir? biz geleceği de gelecek bizi etkiliyor olabilir mi?
324 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Kurt
Barış Kurt
66K UP
akademisyen, kimyager

Bu sorunun cevabını kuantum fiziği ile bir miktar verebiliriz: Kuantum Silgisi Gecikmiş Seçim Deneyi gibi tuhaf bir ada sahip bir deneyde, çift yarık deneyi biraz daha farklı bir şekilde yapılıyor: Bildiğiniz gibi çift yarık deneyinde foton eğer gözlenirse tanecik gibi gözlenmezse dalga gibi daranıyordu, bu deney düzeneğini biraz daha değiştiren bilim insanları (düzeneğin nasıl olduğunu kaynakta verdiğim youtube linkinden izleyebilirsiniz) fotonu ekrana çarptıktan sonra izliyorlar ama gelecekte izlenecek olmasına rağmen foton yine izlendiğinin farkındaymış gibi dalga şeklinde davranıyor (elbette deney bu kadar basit değil, kaynaktan daha fazla ayrıntıyı öğrenebilirsiniz sadece ön bilgi olarak yazıyorum) bu durum bilim insanlarının "geleceğin geçmişe doğru yankılanabileceği" şeklinde yorumlanıyor ancak belirtmem gerekiyor ki bu deneyler sadece atomaltı düzeyde doğrulanan normal dünyaya çıkıldıkça gerçekliğini kaybeden olgular. Kısacası sorunuzun net cevabı da ancak kauntum dünyasındaki tuhaflıklar ile evren büyüklüğündeki ölçeklerde yasaların neden farklı davrandığını açıklamaya çalışan "M teori", "String Teori" ya da "Herşeyin Teorisi" adıyla bilinen ancak henüz kurulması başarılamamış teori günün birinde tamamlandığında verilmiş olacak.[1][2]

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Akılalmaz Gerçeklik: Gecikmiş Seçim Kuantum Silgisi Deneyi #17. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. M-Theory. (6 Kasım 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close