Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sylvester Liscab
Üye 13 Mayıs 2020
2

Termodinamiğin Birinci Yasası ve Modern Atom Teorisi arasında çelişki var mıdır?

Termodinamiğin birinci yasasına göre (enerji korunumu kanunu). Enerji, yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez; sadece bir şekilden diğerine dönüşür. Modern atom teorisine göre de elektronlar hem kendi çevresinde hem çekirdek çevresinde döner. Hareket enerjisine dönüşen bir enerji nasıl sonsuza kadar devam edebilir?
679 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Eren Doğan
Lise Öğrencisi 14 Mayıs 2020

Merhaba,

Newton'un hareket yasalarında belirttiği gibi, bir cisme karşı bir kuvvet etki etmiyorsa, o cisim hareketini sonsuza dek sürdürür. Burda enerjinin yoktan var edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Örnek olarak elektron x m/s hızında olsun ve elektronun bu hızdayken elektronun enerjisi y olsun. Elektronun enerjisi başka bir kuvvet etki etmedikçe veya kinetik enerjisi başka bir enerji formuna dönüşmedikçe hareketini sonsuza dek sürdürür. Yani hiçbir kuvvet etki etmezse ve enerjisi başka bir enerji formuna dönüşmezse, enerjisi hep y kadar kalır, hızı da x m/s olarak kalır. Hareketini sürdürmesi için ekstra bir enerjiye ihtiyaç duyulmaz.

Tüm Reklamları Kapat

317 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 3 Temmuz 2020

Aslında yok. Elektronun kendi çevresinde dönmesi meselesini bir kenara bırakalım şimdilik. Bu kabul dogru degil. Klasik atom teorisi elektronu çekirdeğin etrafında dönen bir parçacık olarak ele alır. Gezegenlerin güneşin etrafında dönmesi gibi.

Elektronun sahip olduğu enerjinin bir kısmı, etrafında döndüğü çekirdeğin artı yüklü kendisinin ise eksi yüklü olmasından kaynaklanır. Elektrostatik çekim nedeniyle bir potansiyel enerjinin varlığından bahsederiz. Bir de elektronun çekirdek etrafındaki dönmesi nedeniyle sahip olduğu kinetik enerjiden bahsetmeliyiz. Bu ikisinin toplamı elektronun toplam enerjisidir ve dışarıdan müdahale olmadıkça sabittir. Yani bir enerji dönüşümü yok aslında. Yere doğru düşen taş örneğindeki gibi bir potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşümü söz konusu degil.

Ote yandan,sorudaki "hareket enerjisine dönüşme" önermesi doğru değil. Enerji hep sabit ve bir şeye dönüşmüyor ve bu nedenle de bu durum enerjinin korunumu ile celismiyor.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close