Termodinamiğin birinci yasasına göre (enerji korunumu kanunu). Enerji, yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez; sadece bir şekilden diğerine dönüşür. Modern atom teorisine göre de elektronlar hem kendi çevresinde hem çekirdek çevresinde döner. Hareket enerjisine dönüşen bir enerji nasıl sonsuza kadar devam edebilir?
Merhaba,
Newton'un hareket yasalarında belirttiği gibi, bir cisme karşı bir kuvvet etki etmiyorsa, o cisim hareketini sonsuza dek sürdürür. Burda enerjinin yoktan var edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Örnek olarak elektron x m/s hızında olsun ve elektronun bu hızdayken elektronun enerjisi y olsun. Elektronun enerjisi başka bir kuvvet etki etmedikçe veya kinetik enerjisi başka bir enerji formuna dönüşmedikçe hareketini sonsuza dek sürdürür. Yani hiçbir kuvvet etki etmezse ve enerjisi başka bir enerji formuna dönüşmezse, enerjisi hep y kadar kalır, hızı da x m/s olarak kalır. Hareketini sürdürmesi için ekstra bir enerjiye ihtiyaç duyulmaz.
Aslında yok. Elektronun kendi çevresinde dönmesi meselesini bir kenara bırakalım şimdilik. Bu kabul dogru degil. Klasik atom teorisi elektronu çekirdeğin etrafında dönen bir parçacık olarak ele alır. Gezegenlerin güneşin etrafında dönmesi gibi.
Elektronun sahip olduğu enerjinin bir kısmı, etrafında döndüğü çekirdeğin artı yüklü kendisinin ise eksi yüklü olmasından kaynaklanır. Elektrostatik çekim nedeniyle bir potansiyel enerjinin varlığından bahsederiz. Bir de elektronun çekirdek etrafındaki dönmesi nedeniyle sahip olduğu kinetik enerjiden bahsetmeliyiz. Bu ikisinin toplamı elektronun toplam enerjisidir ve dışarıdan müdahale olmadıkça sabittir. Yani bir enerji dönüşümü yok aslında. Yere doğru düşen taş örneğindeki gibi bir potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşümü söz konusu degil.
Ote yandan,sorudaki "hareket enerjisine dönüşme" önermesi doğru değil. Enerji hep sabit ve bir şeye dönüşmüyor ve bu nedenle de bu durum enerjinin korunumu ile celismiyor.